Setmanari d'informació local - 138 anys

Fanny Tur presenta el Pla de Cultura i preveu un augment del 50% del pressupost en 10 anys

26503

La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha presentat aquest dilluns el Pla de Cultura de les Balears 2018-2019 i ha assenyalat que aquest preveu un augment del 50 per cent del pressupost en deu anys.

«Aquest Pla compta amb un total de 235 mesures, 145 de les quals són mesures generals i, en concret, 40 de les mateixes es refereixen al foment del llibre i la lectura i 35 al desenvolupament de programes públics i d'inclusió social, a més de 90 mesures del Pla específic de Patrimoni», ha explicat en roda de premsa.

En aquesta línia, ha apuntat que el Pla Estratègic del Patrimoni Cultural de les Balears és «un document que té com a objectiu planificar la gestió del patrimoni cultural per part de les Balears» d'acord amb l'atribució de competències en la matèria que li atorguen els diferents textos normatius.

Així mateix, ha explicat que el Pla de Cultura de les Balears es concep com «el primer instrument de planificació a llarg termini en matèria de cultura» i ha destacat que la Conselleria de Cultura «vol avançar cap a un model de cultura inclusiva i igualitària que contribueixi en les transformacions socials».

A continuació, ha remarcat que, per això, aquest Pla «contempla la implicació de la comunitat cultural i la ciutadania en el seu desenvolupament, en el marc d'un treball que possibiliti el diàleg, el debat i la reflexió col·lectiva».

«Xarxa d'equipaments culturals»


Tur també ha assenyalat que aquest Pla estableix com a prioritat «planificar i millorar la xarxa d'equipaments culturals amb un augment del pressupost i l'elaboració d'un cens i mapa d'equipaments». «Dins de la xarxa d'equipaments de les Balears s'inclouen 56 museus i col·leccions museogràfiques censades, 146 biblioteques, 54 espais escènics estables o 14 sales de concerts», ha afegit la consellera de Cultura.

A més, ha explicat que el 29,9 per cent de la població balear ha visitat museus i un 15,1 per cent va a la biblioteca, no obstant això, «mai s'ha realitzat un mapa general d'equipaments ni s'han desenvolupat plans estratègics a llarg termini, partint d'un diagnòstic i de la identificació de les necessitats transversals i específiques».

D'altra banda, ha afirmat que la Conselleria de Cultura, Participació i Esports impulsa la creació del Consell de Cultura, «la primera plataforma oberta, participativa i permanent que reunirà la comunitat cultural en activitats en l'àmbit de la cultura».

Referent a això, també ha recordat que el nou Observatori de la Cultura «donarà resposta a la necessitat d'un major coneixement sobre el context cultural i es crearà en coordinació amb institucions i centres de recerca existents».

Institut d'Indústries culturals

Així mateix, ha assenyalat que el nou Institut d'Indústries Culturals (ICIB) potenciarà el desenvolupament econòmic i empresarial del sector, fent «especial èmfasi en l'economia social i solidària». «Les empreses culturals representen un 2,5 per cent del teixit empresarial de les Balears, i és que en 2017 es varen comptabilitzar un total de 3.085 empreses culturals», ha afegit.

El Pla de Cultura també inclourà altres qüestions com la creació d'un nou programa d'ajudes per a entitats culturals que desenvolupin projectes de creació públics, programes de mediació i programes educatius. En concret, es farà una revisió dels programes de subvencions amb propostes amb l'avanç d'un 50 per cent de l'ajuda en totes les línies.

A més, aquest nou document intentarà «fomentar la lectura» i, per això, s'ha proposat la creació de les Jornades de foment del llibre i la lectura amb activitats a Ca n'Oleo, llibreries, biblioteques i instal·lacions de les Balears amb una periodicitat anual.

Finalment, Tur ha insistit que el Pla Estratègic del Patrimoni cultural planteja entre els seus reptes la redacció del Pla de Gestió de la Llotja, una inversió destinada a projectes finançats amb l'Impost Turístic de naturalesa patrimonial d'un mínim del 20 per cent o la creació d'una reserva d'art central per a béns patrimonials propis, entre altres qüestions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.