Setmanari d'informació local - 138 anys

Barcelona demana il·legalitzar la Fundació Francisco Franco

26581

L'Ajuntament de Barcelona requerirà al Ministeri d'Educació, Cultura i Esport iniciar els tràmits per a il·legalitzar la Fundació Francisco Franco, ja que considera que la seva activitat és contrària a la Llei de Fundacions, la Llei de Memòria Històrica i articles de la Declaració Universal de Drets Humans.

Ho ha anunciat aquest dimecres en roda de premsa el tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Asens, al costat de representants del PDeCAT, ERC, PSC i la CUP i els dos regidors no adscrits i a membres d'entitats, com l'Associació Catalana d'Expressos Polítics del Franquisme, l'Institut de Drets Humans de Catalunya i el Centre Irídia.

Asens ha confiat que el Govern espanyol respondrà a la seva petició d'eliminar del registre estatal de fundacions a aquesta entitat (té un mes per a respondre), però ha assenyalat que, en el cas que el rebutgi, acudiran als tribunals: «Arribarem al final, però confiem plenament que no farà falta».

L'assumpte s'abordarà a més en el ple municipal del divendres per a evidenciar que existeix a Barcelona una majoria contrària a aquesta fundació i a la possibilitat que obri una seu en la capital catalana, ha destacat Asens, que ha dit que, si la fundació ho fes, seria amb «voluntat de provocar».

Ha assegurat que la seva existència representa un anacronisme i una anomalia que en la resta de països europeus seria il·legal, perquè fa apologia del feixisme i el franquisme amb total impunitat, segons ell, i ha dit que la fundació pren als ciutadans «per betzols» quan nega fets com que s'afusellés a demòcrates.

Des de l'Associació Catalana d'Expressos Polítics del Franquisme i en representació de prop de 30 entitats, Carles Vallejo ha advertit que no es pot permetre que «la presència del franquisme torni per la porta de darrere a la ciutat» amb una seu de la fundació, i ha recordat que s'han canviat noms dels carrers barcelonins contra la dictadura.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.