Setmanari d'informació local - 138 anys

Josep de Luis: «Haurem de reforçar la societat civil, com a avantguarda en defensa dels valors democràtics. Caldrà una xarxa social forta i unitat»

26657

La Nit de la Cultura 2018 va tenir un fort component reivindicatiu. A part dels discursos d'agraïment dels premiats, el president de l'Obra Cultural Balear, Josep de Luis, va ser l'encarregat d'explicar les línies mestres que han emmarcat la feina de l'OCB aquests darrers mesos i que marcaran el futur. Reproduï íntegrament el parlament de Josep de Luis:

«Bon dia!

Aquesta expressió serveix tant per saber-nos al país compartit amb Josep Pla; com per donar la benvinguda al nou canal de televisió conjunt d’IB3 i TV3 (Bon dia TV) i, també, per saludar el procés participatiu presentat aquesta setmana per l’OCB, «Comença amb un bon dia», impulsat en suport de l’ús social de la llengua pròpia del país.

Des de la seva fundació, l’any 1962, l’OCB ha assumit la responsabilitat de la defensa compromesa de llengua, cultura i País. La nostra Entitat hi ha estat i hi serà. Se’ns trobarà allà on se'ns necessiti. Com sempre. Si convé davant per estirar i, quan toqui, darrera per empènyer.

Durant l’any que acabam, el primer on la Diada de Mallorca oficial coincideix amb l’acceptada popularment (31 de desembre), l’OCB ha aconseguit revertir la tendència, assolint un creixement en el número de socis. Aquest fet ens esperona a seguir treballant i compensa, en veure enfortida l’Entitat, els esforços de l’equip de voluntariat que sosté, amb generositat i dedicació, el dia a dia de l’OCB.

En el balanç del 2018 hi comptam, també, la potenciació de Can Alcover, del que hem celebrat els primers 10 anys de vida, com a espai de referència, obert i a disposició del món de la cultura. També s’ha col·laborat en l’organització d'un Sopar Groc el mes de maig, hem posat en marxa el premi SAMBORI – OCB, de literatura juvenil i s’ha recuperat la presència de l’Entitat a la Universitat Catalana d’Estiu. Des de l’OCB hem impulsat les campanyes «Comença amb un bon dia» i «Tots som poble, tots feim Mallorca», ambdues dissenyades com a processos participatius oberts, amb l’objectiu comú d’enfortir la cohesió social del nostre país a través de la llengua com a element d’acollida i de reconeixement del conjunt d’expressions culturals, protagonitzades pel teixit associatiu d’arreu del territori. Dia 10 de gener comença un projecte pilot de cinema en català que, empès per l’OCB, pretén esdevenir la llavor d’on broti una esponerosa acció, valenta i decidida, dels poders públics en favor de normalitzar la presència regular d’oferta de cinema en la nostra llengua. El calendari de l’OCB per a l’any que ve es dedica a Baltasar Samper i Marquès, una de les figures musicals de referència del S. XX al País, a qui, com a tants d'altres, la manca de democràcia empenyé pel camí de l’exili. Actualment, també, la mateixa mancança està forçant exilis.

En paral·lel al desenvolupament dels projectes posats en marxa, el 2019 hem de consolidar l’augment sostingut de la base social de l’entitat. Per això, des d’aquí convidam a fer-vos socis de l’OCB a totes aquelles persones que encara no ho sou. És important tenir una entitat forta i amb molta presència al territori perquè, així com als anys 70 l’OCB assumí un paper clau en la lluita contra la dictadura, els propers temps s’haurà de reforçar molt la societat civil, com a línia d’avantguarda en defensa dels valors democràtics. Per fer-ho, a banda d’una xarxa social forta, caldrà unitat. Unitat de totes aquelles persones, entitats i col·lectius que estimam la llengua, la cultura i el País. En aquest sentit, no podem perdre de vista que «qui estima un País, no el vol sotmès».

A tots els guardonats amb els premis 31 de desembre, un sincer agraïment. Gràcies per la feina i que aquesta distinció vos encoratgi a persistir.

Gràcies, també, als que ens acompanyau en aquesta Nit de la Cultura: als que heu vingut físicament i als que la seguiu a través del senyal d’IB3. Permeteu-me saludar els companys de la Federació Llull: Toni Gisbert, vocal de la Junta Directiva de la Federació Llull i secretari d’ACPV; i Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural, a qui apreciam i respectam, però que ens agradaria que no hagués hagut de venir. Avui a primera fila, a la cadira on hi ha aquest llaç groc, com a símbol dels valors democràtics i els Drets Humans, hi hauria d’haver Jordi Cuixart, President de la Federació Llull i President d’Òmnium Cultural. Una situació que el temps revelarà, sense matisos, d’absoluta injustícia impedeix la seva presència física. Així i tot, ens ha volgut dirigir unes paraules.

Bona nit, vos deix amb Jordi Cuixart.»

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.