Setmanari d'informació local - 138 anys

La massificació de persones i cotxes és la principal preocupació ambiental a les Balears

26741

L'Institut Balear d'Estudis Socials (IBES) i les empreses Hidrobal i Tirme han presentat aquest divendres la sisena edició de l’Ecobaròmetre balear, un estudi d'opinió pública sobre diferents aspectes ambientals de la comunitat, el qual assenyala la massificació de persones i cotxes com la principal preocupació ambiental dels ciutadans balears.

Segons ha informat Tirme, l'objectiu d'aquest treball de recerca és traslladar al debat públic els problemes, febleses o amenaces del medi ambient a Balears, i fomentar decisions per al progrés social i econòmic de la comunitat, sota el prisma de la sostenibilitat ambiental.

L'estudi analitza les diverses dimensions de la consciència ambiental mitjançant una enquesta anual dirigida a la població mallorquina, menorquina i eivissenca major de 18 anys. El present informe recull els resultats de la sisena onada, i aporta un valor afegit per l'anàlisi comparativa de les més de 3600 entrevistes realitzades des de 2013.

Quant a la percepció general dels ciutadans sobre la qualitat del medi ambient, es constata un descens progressiu, 2018 és el primer any de la sèrie històrica en què la percepció positiva se situa per sota del 50 per cent. La nota mitjana baixa quatre dècimes i se situa en 5,6 pel que es tracta del descens més gran interanual des que s'elabora aquest estudi.

Els problemes relacionats amb la massificació de persones i cotxes, qualitat i malbaratament de l'aigua i neteja continuen al capdavant del rànquing de preocupacions ambientals dels ciutadans. No obstant això, s'observa un important increment en la percepció com a problema de la dependència energètica amb la península (més d'11 punts de pujada).

D'altra banda, els ciutadans de les Balears donen suport àmpliament l'ús d'energies renovables, però el 86 per cent crítica la falta d'incentius i ajudes per a la instal·lació d'energies alternatives.

Quant a les infraestructures viàries, per primera vegada l'Ecobaròmetre detecta un major percentatge de ciutadans que les consideren suficients (47 per cent) enfront dels quals les consideren adequades (41 per cent), culminant-se així una tendència en l'opinió sobre aquest assumpte que s'havia observat en els últims anys, i que s'ha traduït en una variació de gairebé 20 punts des de 2016.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.