Setmanari d'informació local - 138 anys

Armengol: «El Govern treballarà per a recuperar el nombre màxim de cossos i retornar-los a les famílies»

27145

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha visitat aquest dilluns els treballs d'exhumació de la fossa de Llucmajor, l'obertura de la qual suposa un compliment de la Llei de Fosses aprovada en 2016, i ha assenyalat que des de l'Executiu continuaran treballant «per a recuperar el nombre màxim de cossos possibles i retornar-los a les seves famílies».

Segons ha informat Presidència, Armengol ha destacat que a les Balears s'està «recuperant el temps perdut per a honrar a les persones que varen perdre la vida només per les seves idees» i ha subratllat que «cada vegada que s'obre una fossa es tanca una ferida». Per part seva, la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha recordat que divendres passat es varen trobar tres cossos, només tres dies després d'iniciar els treballs d'exhumació.

En total es cerquen quatre víctimes afusellades pel franquisme, dels quals dos correspondrien a Macià Salvà, paleta de 32 anys d'es Coll d'en Rabassa, i a Antoni Oliver, de Pollença. El tercer cos podria ser el de Miquel Martorell, un pagès de 35 anys de Bunyola, mentre que l'últim cos que s'espera trobar correspondria a Sebastià Vidal, un guàrdia civil retirat de Santanyí i de 53 anys.

Segons la informació històrica que es coneix, entre octubre i el desembre de 1936 aquestes quatre persones varen ser afusellades en l'antiga carretera de Palma a Portocolom. «Esperam, a través de la Comissió de Fosses, definir el calendari on estiguin la major part de les fosses que queden perquè les Illes siguin molt aviat un territori sense fosses per a obrir», ha afegit Tur.

Finalment, tant Armengol com Tur han agraït la labor de Memòria de Mallorca per «ajudar a curar les ferides que el franquisme va obrir i que fins ara no s'han començat a reparar». També han felicitat el treball de tots els voluntaris i arqueòlegs que el fan possible.

«No deixaré de dir que els polítics hem arribat tard. Però ara hi som», ha destacat Armengol, després de recordar que ja s'han obert dotze fosses des de l'aprovació de la Llei, encara que primer ja es va exhumar a les Balears la del cementiri de Sant Joan el 2014. El Govern ja ha fet treballs d'exhumació a Porreres, Montuïri, Alaró, Sant Ferran, Sencelles, Calvià, Marratxí, Llucmajor, Eivissa, Santa Maria, Manacor i Bunyola.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.