Setmanari d'informació local - 138 anys

Aprovada la Llei Agrària que «dignificarà la figura dels pagesos» i incorpora les 'agroestades'

27171

El Parlament balear ha aprovat, amb 31 vots a favor i 19 en contra, el text articulat del Projecte de la nova Llei Agrària que, segons el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, «garantirà el futur del sector i dignificarà la figura dels pagesos». Igualment, la Llei contempla la incorporació de les 'agroestades' com a submodalitat de lloguer turístic en l'habitatge principal de l'agricultor. Es podran llogar per dies o setmanes, fins a sis places i durant un màxim de sis mesos a l'any. Aquestes places computaran com a plaça turística, però tendran un preu especial reduït.

Així mateix, s'han mantengut 'vives' i s'han debatut esmenes per part de Ciudadanos, El PI, PP, Podem i MÉS per Menorca i de les diputades del Grup, Mixt Xelo Huertas i Montserrat Seijas, encara que cap d'aquestes ha aconseguit el suficient suport per a ser aprovada en la Cambra.

En termes concrets, la Llei cerca detallar l'ordenació general dels sectors agrícola, ramader, agroalimentari i forestal i potenciar, així mateix, el desenvolupament rural de les Illes des «d'un caràcter estratègic i funcional». Vidal ha assenyalat que, en aquest sentit, s'estableixen tres línies d'actuació que són la «sobirania alimentària», la consolidació d'una «renda mínima» i la promoció «d'aspectes socials», que inclogui als joves dins del sector.

En relació a les esmenes presentades, la diputada de Ciudadanos Olga Ballester ha explicat que la Llei és un «pas enrere» respecte a la normativa vigent i que, a parer seu, dificulta el desenvolupament i la competitivitat de les explotacions agràries.

Per part seva, la diputada del Grup Mixt Montserrat Seijas ha considerat que la Llei és «insuficient» per a ampliar la capacitat de camp i, així mateix, la també diputada del Grup Mixt, Xelo Huertas, ha declarat que és «important» potenciar la producció perquè pugui competir «en igualtat».

El diputat de MÉS per Menorca Josep Castells ha recordat que des del seu partit mantenen tres esmenes i les ha titllat «d'inatacables» i ha confessat que han retirat altres esmenes perquè, a parer seu, «han posat per davant la capacitat d'enteniment».

El diputat del PP, Miquel Vidal, per part seva, ha qüestionat el coneixement del contengut de la Llei per part de la Cambra i ha dit que «quants dels que són aquí saben què es votarà». Així mateix, ha dit que hauria d'estar consensuat amb el sector i ha confessat que «ningú ha demanat a Vidal» una Llei nova.

El diputat del PI, Jaume Font, ha fet també referència a aquest «consens», ha apuntat que cal ser «realista», ja que, per exemple, «quin sentit tendria una Llei que tengui a veure amb formació i que CCOO o UGT no estiguessin asseguts a la Mesa».

La diputada de Podemos Marta Maicas ha confessat que «hi ha qüestions que s'han quedat a mig camí», encara que ha considerat que la Llei serà una «empenta» per a resoldre els problemes dels agricultors i «les seves necessitats reals».

El diputat del PSIB, Damià Borràs, ha defensat que la Llei aconseguirà «preservar la qualitat agrària i serà una aposta, així mateix, per l'agricultura ecològica». Borràs també ha desmentit les declaracions del líder del PP a les Balears, Biel Company, que titllava la Llei de folklore i ha assenyalat que «no determina com han de fer el seu treball sinó que posi les bases».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.