Setmanari d'informació local - 138 anys

Els documents que ha fet arribar l'OCB al Govern espanyol

28075

Aquest divendres migdia, diversos membres de l'Obra Cultural Balear s'han reunit amb la delegada del govern espanyol a les Illes Balears, Rosario Sánchez, per parlar de qüestions referents al respecte dels drets lingüístics dels catalanoparlants per part de l'Administració que depèn directament de l'Estat espanyol i també de qüestions referents a les llibertats democràtiques i els drets civils.

Li han lliurat dos documents, titulats 'Deu propostes per fer avançar la llengua catalana dins l’administració de l’Estat' i 'Propostes per millorar la qualitat democràtica de l'Estat espanyol', que reproduïm íntegrament:

Deu propostes per fer avançar la llengua catalana dins l’administració de l’Estat

La normalització de la llengua catalana implica tothom, la societat i les administracions públiques. Les institucions que depenen del Govern Espanyol no en són cap excepció: estan obligades per la Constitució Espanyola, l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, la Llei de Normalització Lingüística i la Carta Europea de les Llengües Menys Usades, a impulsar-ne l’ús. La situació de la nostra llengua dins aquests àmbits és més que precària. Per això, des de l’Obra Cultural Balear presentam les següents propostes per fer avançar la llengua catalana a l’Administració Perifèrica de l’Estat a les Illes Balears:

1 - Impulsar, des de la Delegació del Govern, en col·laboració amb el Govern de les Illes Balears, campanyes de conscienciació social sobre la importància de la llengua catalana com a vehicle de comunicació, com a element de cohesió social i de cultura i sobre la seva utilitat per a viure a les Illes Balears.

2 - Informar els nouvinguts, en col·laboració amb el Govern de les Illes Balears, de la realitat lingüística de Balears.

3 - Assegurar que tots els treballadors de l’Administració de l’Estat estiguin en condicions de respectar el dret dels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers de ser atesos en la seva llengua.

4 - Avançar fins a la normalització lingüística total de l’Administració Perifèrica a través de la catalogació progressiva de llocs de feina on és imprescindible el coneixement oral i escrit del català.

5 - Activar mecanismes eficients i urgents per acabar amb la discriminació que pateixen les persones que volen usar el català davant l'Administració de Justícia, o els agents de les forces de seguretat de l'Estat.

6 - Establir una normativa que sancioni la discriminació lingüística dins l’Administració de l'Estat, especialment a comissaries de policia, comandàncies de la Guàrdia Civil i jutjats.

7 - Els documents impresos, tant els interns com els que estan a la disposició dels ciutadans, han d'estar com a mínim en llengua catalana. També altres documents que depenen de l’Administració de l'Estat, com els contractes dels funcionaris i les factures emeses hauran de ser com a mínim en català.

8 - Dotar d'assessors lingüístics tots els departaments de l’Administració Perifèrica, en col·laboració amb el Govern de les Illes Balears.

9 - Promoció de l'ús de la llengua catalana en l'Administració de justícia (LNL art. 11.3), en col·laboració amb el Govern de les Illes Balears.

10 – Adhesió dels organismes de l'Administració de l'Estat a la campanya de promoció de l'ús de la llengua catalana, impulsada per l'OCB, 'Comença amb un Bon Dia'.

Propostes per millorar la qualitat democràtica de l'Estat espanyol

L'Obra Cultural Balear és l'entitat degana en la defensa de la recuperació de la Democràcia i l'autonomia a les Illes Balears. Des d'aquesta perspectiva, la nostra entitat està altament preocupada pels retrocessos ens els drets civils dels ciutadans de l'Estat. En aquest sentit des de l'OCB proposam:

  • Compliment del compromís de derogació de la denominada 'Llei Mordassa'.

  • Reconeixement urgent i immediat de la plena legitimitat de tots els mitjans de comunicació que fan les seves emissions en llengua catalana i urgent adequació de la normativa per garantir la seva difusió a les Illes Balears.

  • Adaptació de tota l'Administració de l'Estat a la pluriculturalitat i plurilingüísme dels territoris que formen l'Estat espanyol.

  • Tractament homogeni i democràtic de totes les expressions de llibertat de manifestació siguin del caire ideològic que siguin.

  • Alliberament immediat dels líders socials Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, així com de la resta de presos polítics.

  • Lliure retorn de l'artista Valtònyc i de les persones que s'han hagut d'exiliar per raons polítiques.

  • Retirada de les acusacions contra els líders polítics i socials castigats injustament per promoure l'exercici del dret a l'autodeterminació.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.