Setmanari d'informació local - 138 anys

Plataforma Antiautopista: «El Consell amaga la informació sobre l’autopista de Campos»

L’ocultisme i la desinformació marquen la tramitació i l’execució del projecte

29041

Segons ha informat la Plataforma Antiautopista aquest dimarts mitjançant una nota de premsa, el Consell de Mallorca encara no ha facilitat ni al GOB ni a Amics de la Terra l’expedient administratiu de l’autopista de Campos.

Amics de la Terra va sol·licitar formalment l’accés a la documentació el passat 15 de gener i, avui, dos mesos i mig més tard encara no ha rebut la resposta del Consell de Mallorca. El GOB també va sol·licitar aquesta documentació sense haver rebut encara cap resposta. Els ecologistes no descarten sol·licitar l’expedient per la via judicial si no el reben en els propers dies.

La Plataforma Antiautopista denuncia l’opacitat i la desinformació amb què el Consell ha tramitat i executa aquesta obra, la de major impacte territorial en una dècada. «Un fet que contrasta amb la lentitud en la resposta i amb l’ocultació sistemàtica de tot l’expedient». Els ecologistes hi veuen la voluntat clara de «furtar a la societat el debat tècnic, ambiental, de mobilitat i polític, i la intenció de presentar un fet consumat i irreversible en plena època electoral».

El Conveni sobre l’accés a la informació en matèria de medi ambient signat a Aarhus (Dinamarca) el 1998 i subscrit per Espanya (BOE del 16 de febrer de 2005); la Llei 27/2006, de 18 de juliol, per la qual es regulen els drets d’accés a la informació, de participació política i d’accés a la justícia en matèria de medi ambient; i la Directiva 2003/4CE del Parlament Europeu i del Consell, de 28 de gener de 2003, relativa a l’accés del públic a la informació mediambiental, estableixen clarament el dret de la ciutadania i les associacions a accedir a la informació que afecti qüestions de medi ambient. De fet, l’article tercer de l’esmentada Llei 27/2006, expressa clarament que tothom «podrà accedir a la informació mediambiental [...] sense que s’estigui obligat a declarar un interès determinat».

Amics de la Terra ha sol·licitat l’accés i còpies de l’expedient complet del «Projecte de traçat del desdoblament de la Ma-19 des de la variant de Llucmajor fins a Campos, així com els informes pels quals s’ha descartat la possibilitat d’altres opcions distintes al desdoblament, singularment l’opció 2+1». El GOB, a més, ha sol·licitat també al Consell de Mallorca, la documentació relativa a la suposada modificació del projecte, l’expedient econòmic complet del projecte i els informes que avalen les modificacions de crèdit per les quals l’obra més cara de la dècada ha estat incorporada als pressuposts de la institució insular sense tenir, com s’ha demostrat, l’aval financer del Ministeri de Foment (no s’ha inclòs en els darrers pressuposts de l’Estat).

D’altra banda, la Plataforma Antiautopista lamenta que la presidenta del Govern, Francina Armengol, es negui a rebre una representació del col·lectiu. En els darrers mesos la Plataforma ha sol·licitat reiteradament i per diversos conductes una entrevista amb la presidenta, sense resultat. Els ecologistes recorden que fins i tot amb els dirigents del PP (Matas o Verger) hi va haver una interlocució més franca i fluïda. La Plataforma atribueix la negativa a rebre els ecologistes a «un intent del PSIB-PSOE que aquest polèmic projecte passi el més desapercebut possible davant l’opinió pública i a la nul·la voluntat de tenir un diàleg polític franc sobre les possibilitats de redimensionar un projecte tan impactant com innecessari».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.