Setmanari d'informació local - 138 anys

La Reserva Marina de l'Illa de l'Aire de Menorca ja és una realitat

29363

El Consell de Govern ha aprovat aquest divendres el decret pel qual s'estableix la Reserva Marina de l'Illa de l'Aire de Menorca que, amb una superfície total 719,31 hectàrees, serà la segona Reserva Marina de Menorca i l'onzena de les Balears.

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca atén així la petició expressa que va realitzar la Confraria de Pescadors de Maó en aquest sentit i que va obtenir el suport, per unanimitat, del ple del Consell de Menorca.

L'Illa de l'Aire és un petit illot d'unes 45 hectàrees, situat en l'extrem sud-oriental de Menorca, a aproximadament 1.500 metres de la costa. És una zona on solen convergir corrents, una particularitat que converteix a aquesta àrea en molt productiva i amb un gran potencial d'albergar poblacions de peixos diverses i abundants.

De fet, s'han inventariat fins a 634 espècies marines, entre les quals destaquen les praderes de posidònia, les comunitats de fons rocosos que envolten l'illot i les algues, amb una representació notable de les del genero protegit Cystoseira.

Així mateix, la zona inclou part del Lloc d'Importància Comunitària (LIC) Punta Prima-Illa de l'Aire. D'altra banda, cal destacar la declaració de la zona submarina que embolica l'Illa com Bé d'Interès Cultural (BIC) amb categoria de zona arqueològica.

L'estudi científic presentat pel Consell de Menorca ha posat de manifest que la comunitat de peixos entorn de l'Illa de l'Aire és prou rica i variada, però que la presència d'espècies de peixos vulnerables a la pesca és inferior a la potencial. En la zona es duen a terme activitats que tenen relació directa amb els recursos pesquers i és objecte de pesca recreativa de certa intensitat. També es practica de manera regular el busseig recreatiu turístic, amb una estimació de 2.000 immersions anuals.

Amb la finalitat de recuperar poblacions de peixos pròximes a les potencials és necessari regular aquestes activitats perquè les autoritzables es practiquin de manera compatible amb la conservació de la riquesa biològica i dels recursos marins vius.

La Reserva Marina inclou una zona especial de busseig on queda prohibida tota classe de pesca marítima (a excepció de la pesca recreativa des de terra amb canya) i d'extracció de flora i fauna marines. En la resta de la Reserva, el decret regula la pesca professional d'arts menors, la pesca recreativa de superfície i les activitats subaquàtiques.

A més, el decret introdueix canvis en la Reserva Marina del Nord de Menorca, ja que s'ha adaptat la normativa a la qual regula altres reserves marines com la del Llevant de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.