Setmanari d'informació local - 138 anys

Balboa: «No és lògic que sigui molt més fàcil estudiar català a Berlín que a Madrid»

29551

El candidat de 'Veus Progressistes' al Congrés dels Diputats, Guillem Balboa, ha considerat que «no és lògic que sigui molt més fàcil, i es pot comprovar, estudiar català, gallec o basc a Berlín que a Madrid».

«Cal potenciar les llengües cooficials i assumir-les d'una vegada per sempre amb orgull, no pot ser que el basc o el català siguin sol entesos com una realitat més o menys circumscrita a uns territoris, que estan per aquí, per folklore», ha explicat Balboa en una entrevista concedida a Europa Press.

En aquest sentit, ha instat a defensar-les «com un patrimoni» i «no com un complement» i ha sostingut que, «independentment del context d'amenaça real i tremendament preocupant», caldria «acabar de recórrer el camí i trobar articulació» per a reconèixer que l'Estat és un país plurilingüe i plurinacional.

A més, ha criticat que alguns dirigents polítics com el líder del partit polític Ciudadanos, Albert Rivera, el cap de llista conservador, Pablo Casado, o el de Vox, Santiago Abascal, «tinguin fixació per les llengües que no siguin l'espanyola». «Sembla que l'única amb dret a existir sigui aquesta», ha afegit Balboa.

Veus Progressistes

El candidat de 'Veus Progressistes' ha explicat que la coalició --MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, Ara Eivissa i Esquerra Republicana-- ha nascut per a «reeditar una alternativa d'esquerra progressista, no només en clau illenca, «que també», sinó a nivell estatal, ja que «l'alternativa seria un desastre».

«Durant aquests quatre anys de legislatura en el Govern, dins del Pacte i els 'Acords pel Canvi', hem pogut comprovar que, en un context que apuntava cap a una altra direcció, s'han pogut desenvolupar iniciatives pioneres i valentes, i que ara són extrapolables en un marc més ampli, com podria ser l'Estat», ha apuntat.

En aquesta línia, ha afegit que 'Veus' aporta «l'experiència que no és només teòrica», sinó que tracta de lleis, projectes i iniciatives «que ja s'han desenvolupat» i, de fet, «un número importantíssim d'aquestes són les que Sánchez vol dur a terme». «Volem servir d'instrument per a demostrar que és possible», ha afegit Balboa.

A més, 'Veus' també s'ha creat «en una lectura de context molt clara», en què, al seu judici, «hi ha un perill d'involució, s'està parlant de recentralizar, anar cap endarrere del que s'havia aconseguit». «Hi ha forces polítiques que fomenten discussions surrealistes sobre si poden portar o no armes, pensem que és alarmant», ha apuntat.

En aquest sentit, Balboa ha sostingut que 'Veus' servirà com a «palanca» i «força de contenció» contra «aquests discursos de barbaritats i contra el perill d'involució que suposa en tot l'Estat», «no hi ha millor opció que presentar-nos amb capacitat de cooperació i coalició entre forces semblants de les Illes per a oposar-nos-hi».

«Temem aquests arguments perquè ja els han expressat clarament, parlen per exemple de derogar la Llei en contra de la violència de gènere, això és intractable i no hauria de plantejar-se ni un sol segon, exigeix posar-se en peus i, encara més, una formació com la nostra que té el feminisme com a bandera. El feminisme és el moviment revolucionari global amb més capacitat d'articular discurs, aquests partits ho saben i per això l'ataquen frontalment», ha argumentat.

En clau balear

D'altra banda, en clau més balear, Balboa ha explicat que una de «les preocupacions fonamentals» a les Illes és l'habitatge i, en primer lloc, ha considerat que «ve d'anys enrere, de falta d'inversió històrica» i d'altres elements «a tenir en compte» com, per exemple, «l'impacte del lloguer turístic i com ha posat en perill el mercat del preu».

«És fonamental i es fa evident que les Administracions Públiques han de fer actuacions per a garantir que és un dret», ha subratllat Balboa, per la qual cosa ha assegurat que «hi ha diferents vies» per a aconseguir-lo.

En aquest sentit, ha proposat augmentar la partida del Pla Nacional destinat al lloguer d'habitatge per a joves i, així mateix, dotar d'instruments als ajuntaments perquè, «al final, és l'administració local la primera que gestiona els problemes més immediats de la ciutadania».

«Haurien de poder actuar en una determinada zona on es detecta un preu abusiu i això només es pot fer si es modifica la Llei d'Arrendaments Urbans. Més concretament, s'haurien de regular les actualitzacions del preu del lloguer i que estigui estandarditzat a l'Índex de Preus al Consum (IPC)», ha declarat Balboa.

En relació al Règim Especial per a Balears (REB) aprovat, ha sostingut que és «positiu» amb «aspectes interessants», «potser no l'ideal» perquè «té aspectes a millorar» però «contempla un cert principi de bilateralitat» entre Govern i Govern espanyol.

En aquest sentit, el candidat de 'Veus Progressistes' ha apuntat que, a part del 75 per cent de descompte per a residents en desplaçaments entre Illes i la Península, aposten «per aplicar una tarifa màxima entre destinacions, sobre la qual, a més, s'aplicaria el 75 per cent».

Així mateix, Balboa ha fet referència a la cogestió de l'aeroport i ha subratllat que, com a arxipèlag, Balears és «un territori un excepcional i impressionant amb algunes coses però, al mateix temps, pateix de certa fragilitat». «No tenim cap control de les portes d'entrada i de sortida, port i aeroport», ha afegit.

En aquest sentit, Balboa ha dit que l'Aeroport de Sant Joan, per exemple, genera més de 200 milions d'euros de benefici, «dels qual no es reverteix aquí ni un euro per a compensar l'impacte de població que mou a l'estiu» i ha apuntat que Balears «hauria de poder participar en la gestió».

D'altra banda, Balboa ha sostingut que, des de la seva formació, també aposten per derogar la Llei 'Montoro' perquè els ajuntaments «estan ofegats», com el d'Alcúdia, per exemple, «que tenen un superàvit de 50 milions d'euros però no poden utilitzar-lo», la Llei pressupostària o la reforma laboral.

Matemàticament és possible arribar al Congrés

D'altra banda, Balboa ha apuntat que «la majoria de diputats quan arriba al Congrés automàticament passa a ser una peça més al servei d'un partit estatal amb objectius que no són els de les Illes».

En aquest sentit, ha replicat que la seva coalició «no té peatges amb ningú, només amb els ciutadans», ja que «no pertanyen a un partit estatal que té un 'planning general' o una estructura que pren decisions allunyades de les nostres preocupacions». «Amb el vot a 'Veus' es posen per davant els interessos de les Illes».

Balboa ha assegurat que tenir un diputat «matemàticament és possible, és necessari tenir els vots» i ha ressaltat que en la situació actual «encara més» perquè «hi ha més opcions a causa de la fragmentació».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.