Setmanari d'informació local - 138 anys

10 de poesia

29561

Recomanacions de llibres de poesia per aquest Sant Jordi:

Sons bruts
Carles Rebassa
Sons bruts és un llibre de sonets, iniciat el 2003 i acabat el 2018. L’autor els va començar a escriure, literalment, en veure que necessitava expressar-se dins la llibertat d’aquesta faixa mètrica per no estavellar-se contra una paret. Durant el procés s’emmirallava en Palau i Fabre, quan deia que si no hagués estat poeta i dramaturg hauria estat un assassí o un demagog.

El nus la flor
Enric Casasses
Aquest poemari d’Enric Casasses inclou els poemes que va anar escrivint en diverses llibretes al llarg de tres anys i els dibuixos que els acompanyaven. Es publica amb disseny que cerca reproduir el format caòtic i eclèctic de la llibreta escrita i pintada a mà, amb els poemes repartits per les pàgines en diverses mides i disposicions.
Segons l’autor, aquest llibre «és un moment vital d'uns pocs anys convertit en visió global de tot, és un poema del món que va agafant totes les formes i tons i estats d'ànim...».

La netedat
Sebastià Alzamora
No podrem estar mai del tot nets perquè la brutor forma part de nosaltres, i de vegades la necessitem per viure. Però hi ha una netedat de l’esperit, del pensament i dels sentiments, una serenitat, una lucidesa a la qual hem d’aspirar si no volem caure daltabaix. Aquest és l’argument principal d’un llibre format per una trentena de poemes breus i un prodigiós poema extens, escrits al llarg dels últims cinc anys per Sebastià Alzamora. Amb dibuixos de l’artista Julio César Pérez.

És morta la poesia?
Joseba Sarrionandia
Gràcies a aquesta antologia bilingüe, per fi es podrà conèixer en català la poesia d’un dels referents de la literatura basca actual. És morta la poesía? De Joseba Sarrionandia. És un conjunt de poemes seleccions i reordenats pel propi autor, precedits d’un pròleg escrit per ell mateix.

El món aniMal
Miquel Àngel Joan, Llonovoy
L'artista multitasca Miquel Àngel Joan, Llonovoy, ens presenta aquest nou llibre que amb imatges i amb paraules ens representa petites faules, per a petits i per a grans. Són poemes il·lustrats, hi ha animals de pèl i ploma, dibuixos quimeres i molt de collage.

Tenc set de tu i bec ginebra
Damià Huguet
Aplega els tres primers llibres de l’autor: Home de primera mà (1972), Cinc minuts amb tu (1973) i Carn de vas (1976).
Aquests primers llibres són narratius, de contundència lèxica i que tenen un ús magistral de metàfores del camp i la ruralia. Fan que un món rural i local esdevingui universal, conegut per tothom, assimilant les escenes quotidianes descrites amb el millor cinema de Pasolini o emmirallant-se en la poesia de Blai Bonet o César Vallejo.

Poesia Brossa
Grandas, Teresa; Romero, Pedro G.
La publicació s’ha estructurat en forma de glossari, seguint l’ordre alfabètic, i s’ha construït amb nombroses aportacions. Inclou obres de tres artistes que varen ser contemporanis a Brossa: Marcel Mariën, Nicanor Parra i Ian Hamilton-Finlay, amb qui s’estableixen múltiples paral·lelismes. Teresa Grandas i Pedro G. Romero, comissaris de l’exposició, hi col·laboren amb els seus assajos, i Roger Bernat, Isabel de Naverán i María Salgado hi escriuen les seves personals definicions de diversos termes brossians.

Terra llarga
Pau Vadell
Terra llarga enfonsa els peus a terra, a l’arrel, per agafar impuls pel vol de l’ocell afamat. Hi ha amor, amistat i memòria i, sobretot, i per això mateix, una retrospectiva i un homenatge al mestratge i l’amistat del poeta Francesc Garriga, però també la sempre presència de Blai Bonet i la materialitat dolorosa, urgent, insular i solar que a Pau Vadell se li ha anat fent paraula i silenci al llarg de la seva obra.

Aus de ramat
Maria Antònia Massanet
L'autora explica que «feia temps que els noms col·lectius d’animals em rondaven com estols, espargint-se i arreplegant-se en el meu pensament. Quan vaig descobrir que en anglès n’hi havia molts més i que eren altament lírics, se’m va eixamplar aquest univers i vaig saber que tenia la llavor d’un poemari. Aquest havia de créixer naturalment partir d’una altra fascinació que tenia de feia temps pel vol coreogràfic d’oronetes i estornells».

El llibre del mercuri (1975-1985)
Àngel Terron
Àngel Terron, poeta i catedràtic de Química Inorgànica de la UIB presenta aquest volum, editat per Lleonard Muntaner Editor, que aplega els tres primers llibres de poesia que va publicar Terron: Iniciació a la química (Tafal, 1977), Llibre del mercuri (Llibres del Mall, 1982) i Ternari (Llibres del Mall, 1986).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.