Setmanari d'informació local - 138 anys

Formatge de Maó-Menorca, una tradició que es manté viva

29657

L'illa de Menorca és la segona de major extensió i la tercera en població de l'arxipèlag Balear. Va ser declarada Reserva de la Biosfera per la Unesco en 1993, però el més sorprenent que posseeix aquesta bonica illa és que els seus habitants, malgrat els avanços tecnològics, s'han mantingut ferventment arrelats a una de les seves tradicions més característiques, la que li obsequia al món un dels plaers més deliciosos al paladar: la fabricació del formatge de Maó-Menorca.

El formatge de Maó-Menorca

Conegut també per molts com el formatge de Maó, és una quallada feta amb llet de vaca. El formatge Maó-Menorca és una espècie de pasta no cuita que és premsada per a donar-li la seva forma característica. Un dels més reconeguts és Queso Mahón Menorca de Subaida, una empresa que amb anys de tradició han ofert aquest deliciós producte, la gent de la Subaida, amb la qualitat d'un formatge distintiu.

Per a conèixer una mica més, al formatge de Maó se li va atorgar dita pseudònima d'origen l'any 1989, per a després, en 1998, incorporar-li el nom de l'illa Menorca. Això li va permetre comptar amb un Consell Regulador de Denominació d'Origen Protegida, perquè el món el reconegués com un producte exclusiu de l'illa.

La forma paralelepipédica i amb arestes arrodonides fan que aquest formatge sigui tan particular, això sumat al seu sabor suau, la seva textura cremosa al talli, curació mitjana i colors que van des del blanquinós fins al groc intens. Totes aquestes particularitats s'obtenen gràcies a la seva elaboració 100% artesanal, i encara que moltes empreses làcties han implementat maquinàries per als seus processos, han respectat la tradició i es mantenen el més fidelment possible a la seva recepta original.

Una mica d'història

Alguns investigadors que han realitzat excavacions a l'illa de Menorca per a conèixer una mica dels seus inicis, han descobert peces de ceràmica que es creï eren usades pels pastors per a l'elaboració dels formatges aproximadament l'any 3000 a. de C.

Menorca ha estat considera una illa privilegiada per alguns historiadors els qui l'han descrit com una font rica en vi i llet, aquesta última ideal des de sempre per a la fabricació de formatges. Potser és per això que un dels seus productes més reconeguts i al qual es neguen a deixar caure en l'oblit és el formatge Maó-Menorca.

La ramaderia ha estat part de la història, la producció i per descomptat manteniment d'aquesta illa des d'anys remots, ha permès l'elaboració de lactis amb productes naturals i totalment criats en la mateixa zona.

Per al segle XVIII, el formatge ja era conegut com a provinent del port de Maó, ja que en almenys quatre vaixells transportaven a diferents parts del Mediterrani aquest producte, posteriorment li van donar el nom de “formatge de Maó”, amb el qual ha estat reconegut des de llavors.

Com s'elabora el formatge Maó-Menorca

Un dels ingredients més important que té aquest formatge és definitivament el temps. Els fabricants saben que la paciència d'esperar el curat d'aquests productes és el que permet que es destaquin pel seu sabor peculiar, la seva textura i color en cadascuna de les seves varietats.

D'acord amb l'estat de maduració, aquests formatges poden romandre en repòs dies, setmanes i fins a anys, tot dependrà de les característiques o tipus de quallada que es vulgui obtenir.

A l'ésser un producte artesanal i amb tants anys de tradició, la recepta de la seva elaboració han estat passades de pares a fills per segles, amb pràctiques ancestrals, i és amb llet de vaca de les races frisona i menorquina que s'aconsegueix aquest formatge tan autèntic en el món.

Característiques especials de cada tipus de formatge

Existeixen dos tipus d'aquests formatges, el semicurat i el curat. En tots dos casos tenen com a principal característica la seva aparença de ser una pasta suau i ferma de colors que van des del blanquinós fins al groc fort, tenint com a detall rellevant els ulls que es formen durant la seva curació.

Semicurat

El formatge Maó-Menorca semicurat és un producte que sol passar menys quantitat de temps en el procés de maduració, una de les seves peculiaritats principals és la seva textura tova, l'ésser cremós al tall i, al mateix temps, mantenir la seva elasticitat.

El seu sabor és més suau, amb un toc d'àcid i al mateix temps una mica salat. Quant a la seva aroma es podria dir que és una combinació de fruita seca torrada com a avellanes, amb una mica de mantega.

Curat

Aquest tipus de formatge és una mica més intens en sabor i aroma, ofereix un tall més lleuger i deixa un sabor més persistent en el paladar.

En ser una mica més salat que el semicurat, posseeix un toc lleugerament picant, que fa recordar el cuir adobat, la llenya vella i fins als anys de curació que ha passat en la cava de maduració.

Aquest és el formatge ideal per a ser l'acompanyant de fruites o part dels aperitius d'una reunió o abans del menjar. Calent és una veritable delícia ja que la seva textura ho fa una mica elàstic i fins i tot intensifica el seu sabor tan peculiar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.