Setmanari d'informació local - 138 anys

El PSOE guanya les eleccions, el PP s'enfonsa, Vox s'estrena i els independentistes catalans seran decisius

29701

El PSOE és el partit més votat a l'estat espanyol amb 122 diputats en aquestes eleccions del 28 d'abril. Pedro Sánchez impulsa el PSOE a la primera victòria electoral en unes generals des del 2008.

En segon lloc se situa el PP, que baixa dels 137 escons actuals a 66. Els conservadors tenen els seus pitjors resultats dels darrers 30 anys i perden més de la meitat dels 137 diputats que tenien fins ara. Pablo Casado no podria governar ni sumant els seus escons amb els del partit Ciudadanos i Vox. Les tres dretes juntes sumen 146 diputats, molt lluny de la majoria absoluta.

Al darrere s'hi situen Ciudadanos i Unides Podem. La formació espanyolista s'enfila fins als 58 diputats, per damunt dels 32 que tenia fins ara. El partit d'Albert Rivera és el segon més votat a comunitats com Madrid o Andalusia.

Per la seva banda, la candidatura liderada per Pablo Iglesias obtindria 42 escons, un dels quals de les Illes Balears i set correspondrien a En Comú Podem.

L'extrema dreta de Vox entra amb força a la cambra baixa amb 24 diputats. El partit liderat per Santiago Abascal aconsegueix representació per Barcelona, Madrid, Sevilla, Saragossa i València, entre d'altres.

A les Illes Balears el repartiment seria PSO tres diputats, Unides Podem, 2, Ciudadanos, 1, PP, 1 i Vox, 1.

A Catalunya, Esquerra Republicana guanya amb 15 escons, seguida del PSC. Els comuns passen de la primera a la tercera posició, JxCat i Cs perden un diputat cada un i el PP s'ensorra. Vox aconsegueix representació per Barcelona i el Front Republicà ha quedat per sota del 3% i no obté cap diputat.

Un escenari que fa imprescindible pactar

El Congrés resultant d'aquestes eleccions obliga els partits a pactar. El PSOE necessita acords amb altres formacions per poder arribar als 176 escons que suposen la majoria absoluta de la cambra baixa.

D'una banda, els socialistes poden arribar-hi si pacten amb Ciudadanos, tot i que la formació espanyolista ha descartat aquesta opció insistentment durant la campanya electoral.

L'altra opció és un pacte amb Podem, però en aquest cas no arribaria a la majoria absoluta. Caldria el suport de l'independentisme i reeditar la majoria de la moció de censura contra Mariano Rajoy per arribar als 176 diputats. Tanmateix, per a la investidura n'hi ha prou amb sumar més vots a favor que en contra en segona votació.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.