Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB considera que els «reptes» del discurs d'Armengol «obvien la crisi ecològica que afronten els territoris turistitzats»

31375

El Grup d'Ornitologia Balear (GOB) ha considerat que els «reptes» presentats per la candidata del PSIB a la presidència del Govern, Francina Armengol, en el discurs d'investidura de la X Legislatura són «només les conseqüències d'un model insostenible social i ecològicament» i, així mateix, «obvien la crisi ecològica que afronten els territoris insulars turistitzats i també a escala global».

Segons han explicat, a principis de la passada legislatura, el GOB, juntament amb altres entitats, es va sumar a la campanya '#Senselímitsnohihafutur' i, avui dia, «quatre anys després, i amb la reedició per primera vegada d'un pacte d'esquerres, tots els límits que es denunciaven el 2015 han estat, desgraciadament, àmpliament superats».

«Vivim un auge de l'economia basada en el turisme, que està provocant un empitjorament de les qüestions fonamentals, sofrim un nou 'boom' de la construcció ara enfocada al luxe, la sobreexplotació dels recursos, entre altres, i aquesta situació s'emmarca en un procés de canvi climàtic cada dia més evident, irreversible i urgent», han explicat.

En aquest sentit, han criticat que amb el discurs «no veuen en absolut» l'assumpció d'aquesta situació i la necessitat d'abordar solucions polítiques, «no per a pal·liar les conseqüències del model, sinó per a anar a les veritables arrels i començar a posar límits».

A més, han recordat que fa unes setmanes van presentar al Govern uns eixos estratègics «que haurien de ser clau» durant aquests pròxims quatre anys i que, segons han retret, no varen veure «reflectits en el discurs» d'Armengol.

«Pel que respecta a la incidència real i efectiva en la política estatal, no es va parlar d'això en absolut, excepte quant al tema de finançament. Nosaltres parlam de competències de gestió, costes i litoral, ports i aeroports, entre altres, que són àmbits on no tenim plena sobirania i que condicionen fortament la gestió autònoma i cal ser un pol fort de negociació amb l'Estat», han explicat.

Així mateix, pel que respecta al model urbanístic i territorial, va ser «un tema gairebé absent en el discurs, ja que no es va esmentar en absolut la necessitat de parar l'especulació, la reconversió sense creixement, la desclassificació i la protecció del sòl rústic, ni res».

Entre altres qüestions, des del GOB han considerat que «no és en absolut un discurs que es pugui aplaudir des del sector de l'ecologisme social i polític perquè ignora, de manera intencionada, les causes reals i de font de les qüestions presentades com a reptes polítics pels pròxims quatre anys».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.