Setmanari d'informació local - 138 anys

Solé i Sabaté: «El Barça ha pagat fins ara el preu d’haver defensat la legalitat democràtica republicana»

31799

Aquest passat dimecres 17 de juliol, en el Saló d’actes de la Casa de Cultura de Felanitx i organitzat per la Penya Barcelonista 'els Tamarells', ha tengut lloc la conferència que l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté amb el títol: 'La revolució i el Barça en el context de la guerra civil i l’exili'. Biel Majoral ha fet la presentació de l'acte.

Vos oferim un tast de la conferència de Josep Maria Solé i Sabaté en deu frases:

«El futbol és un esport terriblement polititzat perquè és allà on hi ha les masses».

«El Barça és l’únic club de futbol que té documentada la data de fundació, novembre de 1899, com a entitat i amb la presència de la premsa de l’època».

«Cada vegada que s’incrementa l’interès pel futbol s’incrementa l’interès per la política, justament per poder posar les mans damunt el futbol».

«Per la significació política, el Barça es converteix en el club més insòlit del món: es un club que té unes característiques d’educació predemocràtica, formació prepolítica i un pluralisme extraordinari incorporat des dels seus inicis».

«El Futbol Club Barcelona és fundat per un suís, Joan Gamper, de religió protestant, a finals del segle XIX, quan Espanya ha perdut Cuba, Puerto Rico i les Filipines en el moment de la generació del 98, dins un context de neonacionalisme espanyol emergent, i una església catòlica en creixement».

«Aquest club va fer d’ambaixador d’Espanya en terres americanes durant la República».

«El Barça ha pagat fins ara el preu d’haver defensat la legalitat democràtica republicana».

«És un club que es converteix en lloc de refugi de gent perseguida.

Durant la dictadura franquista, el règim va imposar els seus homes dins el club, fins i tot Franco es va plantejar fer desaparèixer el club».

«El Barça ha estat capaç de resistir totes les etapes històriques que li han estat adverses».

«El paper del Barça en l'actual procés és internacionalitzar-lo, ha fet gestos ja, però amb molta prudència, en qualsevol cas és un lloc de molta llibertat i democràcia».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.