Setmanari d'informació local - 138 anys

El judici per l'incendi de la Serra de 2013 serà de l'11 al 15 de novembre

31885

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de les Balears celebrarà de l'11 al 15 de novembre el judici per l'incendi de la Serra de Tramuntana de 2013, en què es varen cremar 2.347 hectàrees, la majoria en terreny protegit.

A la vista assenyalada per aquest dimarts ha estat impossible que les parts arribessin a un acord que evités la celebració del judici. La Fiscalia reclama una pena de set anys i mig de presó per a I.G.H., un home de 58 anys que va reconèixer ser el responsable del foc.

La Fiscalia li imputa un delicte d'incendi forestal i també reclama per a ell una multa i que indemnitzi els perjudicats que varen patir danys a les seves finques, al servei de Bombers del Consell, a la Conselleria de Medi Ambient -en més de 4,3 milions d'euros- pels costos dels mitjans aeris i terrestres i la restauració de la zona afectada, a l'Ajuntament d'Andratx -amb 99.360 euros- i al servei de carreteres del Consell -amb 1,6 milions d'euros-.

L'incendi va començar el 26 de juliol de 2013, en una finca al Camí de Son Jovera, a Andratx. L'acusat va escampar restes d'una barbacoa sense extingir del tot en un munt de restes de poda, que es varen encendre i varen afectar la massa forestal confrontant.

La Fiscalia subratlla que l'home necessitava una autorització del Govern per poder fer ús del foc i que el terreny i les condicions meteorològiques eren propícies per a generar-se un incendi forestal. La temperatura era propera als 38 graus, la humitat relativa estava al voltant del 35 per cent i la velocitat del vent era propera als nou metres per segon. A més, a la zona hi havia fulles de pi seques, matolls i arbrat, que varen cremar amb facilitat.

Així, l'incendi es va propagar amb gran virulència, i va tardar diversos dies a ser extingit -es va aconseguir apagar el 30 de juliol-. Va afectar la zona sud-oest de Mallorca, l'extrem situat més al sud de la Serra de Tramuntana, incloent territori dels municipis d'Andratx, Estellencs i Calvià.

L'incendi va afectar 2.347,1 hectàrees, de les quals 1.278,6 eren part del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana i eren terrenys protegits; altres 293,6 hectàrees de la zona de la Trama, una altra àrea protegida LIC (Lloc d'Interès Comunitariio) i ZEPA (Zona Especial per a la Protecció de les Aus); altres 535,2 hectàrees compreses entre Cala de ses Ortigues a la Cala d'Estellencs, també LIC; i altres 182,7 hectàrees entre la finca d'Es Galatzó i s'Esclop.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.