Setmanari d'informació local - 138 anys

Investiguen la incidència de la Xylella mitjançant imatges aèries

31931

La Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural de la Conselleria, en col·laboració amb l'Institut d'Agricultura Sostenible del Consell Superior d'Investigacions Científiques (Ies-Csic) de Còrdova, ha realitzat una campanya amb l'objectiu de desenvolupar un sistema de detecció de la incidència de la Xylella fastidiosa en el cultiu de l'ametller en diverses comarques de Mallorca mitjançant imatges aèries.

Segons ha explicat la Conselleria en una nota de premsa, una avioneta ha sobrevolat 2.000 hectàrees en diverses comarques de Mallorca amb càmeres hiperespectrals, tèrmiques i RGB d'alta resolució, i ha obtengut imatges a la regió visible, infraroig proper i mitjà (400- 1700 nm), que permetran la quantificació d'indicadors de la malaltia per a cada un dels milers d'arbres escanejats.

Així mateix, paral·lelament, aquestes dades aèries es contrastaran amb la informació obtenguda 'in situ' en dotze parcel·les comercials d'ametller que inclouen diferents varietats, edats del cultiu i sistemes de reg. A les parcel·les seleccionades s'han avaluat més de 3.600 arbres. Amb aquesta mostra, s'ha determinat la incidència i la severitat de símptomes.

També s'ha fet servir un sistema de detecció molecular que permet determinar si els arbres estan o no infectats pel bacteri en menys d'una hora i s'utilitzaran models físics de transferència radiativa i tècniques d'intel·ligència artificial desenvolupades a l'Ies-Csic.

De moment, des del primer positiu de la plaga detectat a l'octubre de 2016 a Mallorca, s'han analitzat 4.349 mostres en aquesta illa, 1.293 a Menorca, 2.450 a Eivissa i 317 a Formentera.

D'aquestes, s'han confirmat 927 positius de Xylella fastidiosa en plantes i arbres de les Illes: 506 corresponen a Mallorca, 170 a Menorca i 251 a Eivissa. A Formentera, de moment, no s'ha detectat cap vegetal afectat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.