Setmanari d'informació local - 138 anys

La UIB estudiarà l'impacte econòmic i social dels clubs nàutics a les Balears

32093

El Rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, i Miquel Suñer, en representació de l'Associació de Clubs Nàutics de les Illes Balears, han signat un contracte d'assessorament científic mitjançant el qual un equip d'investigadors de la UIB durà a terme un estudi sobre l'impacte econòmic i social dels clubs nàutics de les Balears.

L'equip investigador l'integraran la doctora Maria Antònia Garcia Sastre, professora titular d'universitat de Comercialització i Investigació de Mercats del Departament d'Economia de l'Empresa; el doctor Rafel Crespí Cladera, catedràtic d'universitat d'Organització d'Empreses del Departament d'Economia de l'Empresa, i la doctora Margalida Alemany Hormaeche, professora titular d'escola universitària d'Economia Financera i Comptabilitat del Departament d'Economia de l'Empresa.

L'estudi

Les Illes Balears són un pol d'atracció per al turisme nàutic, i tenen en els clubs nàutics i instal·lacions esportives i d'oci una fórmula sòlida, eficient i participativa per donar resposta a la demanda creixent, tant interna com externa, de serveis nàutics. Els clubs nàutics són l'eix vertebrador d'una oferta de serveis altament especialitzats capaços de cobrir les necessitats d'un ventall ampli d'usuaris, des d'aquells que persegueixen objectius d'oci, passant pels practicants de pesca, d'esports de vela o, fins i tot, per aquells usuaris que participen en competicions de qualsevol nivell. Els clubs nàutics esdevenen, així, una plataforma de provisió de serveis oferts per les empreses del sector de la nàutica recreativa, però també d'activitats de caràcter social que tenen un impacte positiu en l'entorn.

L'impacte econòmic generat pels clubs nàutics, ubicats al llarg dels gairebé 900 quilòmetres de la costa balear, s'estenen a les poblacions on s'ubiquen i a les poblacions limítrofes. Aquest efecte positiu repercuteix directament en les empreses del sector nàutic recreatiu i també impulsa altres importants impactes, com ara els socials, esportius o turístics. Estudiar i analitzar adequadament el paper dels clubs nàutics de les Illes Balears i les seves relacions intersectorials permetrà de comprendre l'essència i la magnitud de la seva contribució a les Illes Balears, no només en l'àmbit econòmic, sinó també en el social.

Per això, l'objectiu general del projecte és posar en valor l'activitat pròpia dels clubs nàutics de les Illes Balears a través de l'anàlisi rigorosa de l'impacte econòmic i social de les seves activitats, de les generades en el sector de la nàutica recreativa i l’efecte multiplicador que tenen sobre el sector i l'economia de les poblacions on operen.

De manera específica, l'estudi analitzarà la producció efectiva directa, el valor afegit i quantificarà l'ocupació directa i subcontractada dels clubs nàutics. També quantificarà de manera rigorosa l'impacte indirecte produït pels clubs nàutics sobre el valor afegit i l'ocupació generada en el sector de la nàutica recreativa a les Illes Balears. Finalment, s'analitzarà l'efecte induït i l'estimació de l'efecte multiplicador dels clubs nàutics sobre l'economia balear en conjunt, en termes de valor afegit brut i d'ocupació

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.