Setmanari d'informació local - 138 anys

L’oli d'oliva d'Eivissa es podrà comercialitzar per primera vegada amb el distintiu Oli d’Eivissa / Aceite de Ibiza

32117

El Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) ha publicat la «protecció nacional transitòria» per a la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Oli d’Eivissa / Aceite de Ibiza. Això vol dir que els olis verges extra de la campanya actual que compleixin les condicions del plec de condicions podran ser comercialitzats per primera vegada amb el distintiu Oli d’Eivissa / Aceite de Ibiza.

Aquesta protecció serà vigent mentre la Comissió Europea no adopti una decisió sobre la inscripció d’aquesta IGP. L’article 9 del Reglament (UE) 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre de 2012, sobre els règims de qualitat dels productes agrícoles i alimentaris, permet als estats membres una protecció a nivell estatal, una vegada que la Comissió ha rebut l’expedient, fins que no s’adopti la decisió definitiva. Aquesta protecció també ha de ser publicada en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

La tramitació d’aquesta IGP ha estat complexa, però té una transcendència especial, «perquè els productors fins ara no podien escriure el nom d’Eivissa o Ibiza damunt l’etiqueta», expliquen des del Govern. El 13 de març del 2019, la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia va publicar en el BOIB la Resolució de 5 de febrer de 2019 per la qual es donava publicitat a la sol·licitud d’aprovació de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Oli d’Eivissa / Aceite de Ibiza i s’establia un termini de dos mesos perquè s’hi poguessin presentar al·legacions. Un cop exhaurit aquest termini, i atès que no s’hi va presentar cap al·legació, el director general d’Agricultura i Ramaderia va dictar la Resolució de 21 de maig de 2019 en què s’emetia la decisió favorable a la sol·licitud d’inscripció de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Oli d’Eivissa / Aceite de Ibiza en el Registre Comunitari de Denominacions d’Origen Protegides i d’Indicacions Geogràfiques Protegides. Aquesta Resolució es va publicar el 23 de maig de 2019 en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. Una vegada conclòs el procés de tramitació nacional, l’expedient es va trametre al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació per tal que el traslladàs a la Comissió Europea, que el va rebre en data 27 de maig de 2019 i hi assignà el número de referència PGI-ES-02459.

Actualment, a Eivissa hi ha cinc trulls (tafones) en funcionament i 66 pagesos que es dediquen al cultiu de l’olivera, en una superfície aproximada de 100 hectàrees amb 26 mil oliveres. Cada any es produeixen al voltant de 25 mil litres d’oli.

L’oli d’Eivissa és un oli verge extra obtengut del fruit de l’olivera (Olea europaea, L.) mitjançant procediments exclusivament mecànics. Són olis afruitats verds, d’intensitat mitjana o alta. A la boca presenten un grau d’amargor i coentor entre lleuger i mig.

La IGP Oli d’Eivissa / Aceite de Ibiza es reserva exclusivament per als olis d’oliva verge elaborats amb les varietats arbequina, picual i koroneiki, totes soles o en combinació, i que en conjunt representen almanco el 90 %. L’altre 10 % pot provenir d’altres varietats inscrites en el registre de varietats comercials.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.