Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS per Mallorca demana la celebració d'un referèndum per a triar entre monarquia i república

32129

El diputat de MÉS per Mallorca Josep Ferrà ha registrat aquest dimecres al Parlament una Proposició no de Llei (PNL) en què demanen la convocatòria d'un «referèndum vinculant perquè la ciutadania de les Illes Balears i la de l'Estat espanyol decideixi quina fórmula d'estat desitja, entre monarquia i república».

Segons Ferrà, «41 anys després de l'aprovació de la Constitució, el model d'Estat està en entredit i, curiosament, des del mes d'abril de 2015, el CIS no ha demanat a la ciutadania sobre la percepció que tenen de la monarquia». «És més, els sondejos que publiquen altres entitats demoscòpiques i mitjans segueixen apuntant a aquesta desafecció cap a la monarquia», ha afegit. Per això, la proposta també planteja que es torni a demanar regularment a la ciutadania l'opinió sobre la monarquia en les enquestes del CIS.

Aquesta iniciativa parlamentària coincideix amb la imminent visita de Felip VI a Mallorca, «una illa que l'ha acollit a ell i la seva família de forma molt amable i on tenen un palau, Marivent, a la seva disposició». «Aquest palau va ser donat per Joan de Saridakis per tal que fos convertit en museu, no en residència estiuenca del Rei i la seva família, fet pel qual mostram la nostra desaprovació» Així, MÉS per Mallorca també demana a la Casa Reial que «renunciï a l'ús i gaudi del Palau de Marivent».

Ferrà ha aprofitat la presentació de la PNL per a censurar la «complicitat i connivència» dels partits d'àmbit estatal que amb el seu suport a la monarquia, ha assenyalat, «donen suport a un model institucional que romp amb el principi d'igualtat». Així, ha recordat que un dels principis bàsics de la democràcia i de l'Estat de dret és que tothom és igual davant la llei. «En el cas de la monarquia es fa una clara excepció, no només pel fet que ningú que no sigui Borbó no podrà ostentar mai el càrrec de Cap d'Estat, sinó que els privilegis econòmics, socials i fins i tot legals dels quals gaudeixen els membres de la Casa Reial».

El diputat de MÉS per Mallorca ha incidit en els escàndols de corrupció que han afectat directament la Casa Reial, amb el cas Noos al capdavant, amb una sentència per la qual s'ha condemnat a presó el cunyat de l'actual rei, i la seva germana Cristina ha estat considerada responsable civil a títol lucratiu. En paral·lel a aquest escàndol, també han sorgit nombroses informacions sobre el suposat patrimoni ocult de la família reial, especialment del rei emèrit, Joan Carles I.

El diputat Joan Mas, qui també ha participat a la presentació de la PNL, ha criticat durament l'actitud de Felip VI durant el missatge del passat 3 d'octubre. «El Rei només ha romput una vegada el seu silenci i la seva neutralitat partidista sobre temes que afecten la població. I no va ser per parlar de la corrupció, l'atur, la precarietat, el difícil accés a l'habitatge, la pobresa infantil, el fracàs escolar o qualsevol dels altres problemes que tenim, sinó que va oferir un discurs en el qual va avalar la violència policial envers la ciutadania catalana que havia decidit anar a votar». Amb aquesta intervenció Felip VI «es va posicionar a favor d'una part dels seus súbdits i en contra d'una altra part, concretament contra la ciutadania catalana que va anar a votar l'1 d'octubre, ja votés sí o no a la consulta plantejada per la Generalitat de Catalunya».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.