Setmanari d'informació local - 139 anys

MUR Festival neix per reivindicar la creació artística com a eina de «transformació social»

32143

El projecte MUR és un concert de música actual i reivindicativa englobat en un format de festival. Aquesta trobada de cultura popular es troba programada per al segon cap de setmana d'octubre, al Parc municipal sa Torre de Felanitx (Mallorca).

Segons han informat des de l'organització, el principal objectiu és «apropar al públic illenc les actuals tendències musicals que operen dins la nostra societat, no tan sols com a eina artística i festiva, sinó també com a eina de transformació social».

«En aquest sentit ens decantam pel format musical perquè entenem que és una expressió dinàmica que permet una interacció directa amb el públic i, alhora, és propícia per complementar-se de manera simultània amb tot un conjunt d’activitats culturals que poden tenir lloc en el mateix espai», han apuntat.

En l'escenari hi tendran cabuda les actuacions de grups i cantautors d'àmbit local, estatal i internacional. «Dignificant la seva professió en un marc de respecte als drets de totes els treballadors de l'encontre».

Llibertat d'expressió

La llibertat d'expressió és un dels debats més latents actualment a l'Estat espanyol, arran de diferents casos de repressió ja sigui cap a polítics, músics o artistes. Des de MUR destaquen el cas del raper mallorquí, Josep Valtònyc o Pablo Hasel, però també Elgio o Siker, «que s'han conclòs amb penes de presó i amb les quals s’ha desemmascarat l’Estat i la seva manca de democràcia».

«El MUR pretén donar veu a totes aquelles melodies, ritmes i lletres que actuen com a eina conscienciada del pes de les nostres paraules i de la necessitat de poder expressar-nos amb llibertat, sense ser observats, vigilats, jutjats o condemnats sistemàticament per les opinions que posen en dubte el poder dominant».

Llengua Catalana i Cultura Popular

El MUR aposta per l'ús del català com a llengua de cohesió social i inclusiva. «Entenem que són pocs els espais on es dona visibilitat al català i, per tant, és necessari fomentar trobades en les quals actuïn cantants i grups de música en la nostra llengua».

«D'aquesta manera, impulsarem la cultura popular de la nostra terra com a un acte reivindicatiu d'una llengua minoritzada i que històricament ha estat marginada dels àmbits institucionals als territoris dels Països Catalans».

Feminisme

Un altre pilar important del MUR és la presència de dones, tant en l'àmbit artístic com en l'àmbit organitzatiu. «La masculinització de l’escena musical i dels escenaris que vivim tan quotidianament fa imprescindible lluitar per una proposta musical on les dones tenguin un gran pes, visibilitzant el treball existent d’artistes femenines».

Així mateix, han finalitzat que el festival vetllarà perquè es desenvolupi en un ambient lliure d’actituds i agressions masclistes, LGTBIfòbiques i racistes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.