Setmanari d'informació local - 138 anys

Eivissa celebra la seva Diada amb festa i reivindicació

32337

Un vuit d'agost, de l’any 1235, fa 784 anys, les hosts catalanes dirigides per Guillem de Montgrí completaven la conquesta de les illes d’Eivissa i de Formentera.

En record d'aquella data, Eivissa celebra la seva Diada, també anomenada Festes de la Terra.

El vespre anterior, l'Associació Vuit d'Agost va celebrar una jornada festiva i reivindicativa. Milers de persones participaren del concert de Ressonadors, que celebren deu anys d'aquest projecte que actualitza peces mítiques de la música popular eivissenca.

Monserrat Montés, en nom de l'associació, va llegir el manifest en el qual es reivindiquen els drets socials i nacionals dels eivissencs i eivissenques.

Aquest dijous ha començat amb un concert de la banda de música Ciutat d’Eivissa seguit d’una missa solemne cantada. Un pic acabada la cerimònia ha començat la processó, on han participat també els representats de les institucions de l’illa. La comitiva, encapçalada pel Bisbe, s’ha aturat a la porta de la traïció, on està ubicada la capella de Sant Ciriac.

Per aquesta porta les tropes de Guillem de Montgrí varen poder conquerir la ciutat, entrant per aquest passadís. Després han baixat fins l’ajuntament vell, on han celebrat un acte d’homenatge a Guillem de Montgrí davant la rèplica de la seva tomba. Després ha estat el moment dels discursos institucionals, al claustre de l’Ajuntament, on el president del Consell, Vicent Marí, ha destacat en una intervenció molt reivindicativa que lluitarà contra l’intrusisme i ha demanat més autogovern per Eivissa.

Dijous horabaixa, com mana la tradició cada 8 d’agost, es celebrarà una berenada popular amb paella gegant i prop de 45 síndries, uns 450 quilos de fruita. Es fa a la zona de Puig des Molins, prop del canal d’en Fèlix, on les tropes de la corona catalanoaragonesa varen desembarcar.

I per acabar, a les dotze de la nit, el castell de focs artificials il·luminarà el cel d’Eivissa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.