Setmanari d'informació local - 138 anys

La UIB detecta a Mallorca un cuc que pot provocar meningitis

33255

Un equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha detectat a Mallorca, i per primera vegada en fauna silvestre a Europa, una espècie de cuc parasitari, Angiostrongylus cantonensis, capaç de provocar afeccions neurològiques en la fauna silvestre i en els humans, entre elles la meningitis.

No obstant això, segons han aclarit des de la UIB, la possibilitat d'infecció en les persones és baixa, ja que a les Balears no es consumeixen caragols crus, que és com podria donar-se el contagi i, de moment, no s'ha detectat cap cas. El cuc ha estat detectat en dos exemplars d'eriçons que varen arribar malalts en 2018 al Centre per a la Recuperació de Fauna Silvestre del Consorci de Recuperació de la Fauna de les Illes (Cofib) amb símptomes de malaltia neurològica.

En aquest sentit, amb les necropsies, es varen detectar diversos exemplars d'aquests cucs, incloent femelles madures sexualment i amb ous, en el cervell de tots dos eriçons. L'anàlisi morfològica va suggerir inicialment que podia tractar-se d'exemplars de Angiostrongylus cantonensis, una sospita dels investigadors de la UIB que es va acabar confirmant gràcies a la seqüenciació de l'ADN dels exemplars.

Des de la UIB han afegit que la troballa s'ha publicat recentment en la revista científica 'Eurosurveillance'. L'estudi l'ha dirigit la doctora Claudia Paredes, i han participat Sofía Delgado i Miguel Ángel Miranda, del grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació de la UIB; José Antonio Jurado, del Laboratori de Genètica de la UIB, i Jessica Sola, Miquel Puig i Nieves Negro, del Cofib.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.