Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern fomentarà l'ús del català en els espais d'oci dels joves

La secretària autonòmica també ha anunciat la intenció de posar en marxa un gabinet d'assessorament per a mitjans de comunicació

34165

La titular de la Secretaria Autonòmica d'Universitat, Recerca i Política Lingüística del Govern, Agustina Vilaret, ha explicat aquest dimecres que, entre altres accions, en Política Lingüística estan treballant en mesures per a potenciar l'ús del català en els sectors en què menys es parla. Així, ha explicat que s'està treballant per a fomentar el seu ús a Eivissa i Formentera, es vol utilitzar a «personatges famosos» per a promoure'l entre «els nous parlants» i també dur a terme accions perquè els joves parlin aquesta llengua en el seu espai d'oci.

En una compareixença durant la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals d'aquest dimecres al Parlament, Vilaret ha explicat tant la situació actual, com els reptes i objectius de les tres grans àrees de la seva secretaria autonòmica.

Respecte a Política Lingüística, a més de potenciar l'ús del català, la secretària autonòmica ha explicat també que la tramitació de l'Oficina de Defensa de Drets Lingüístics estava sent tractada pel Consell Consultiu, institució que ha fet diverses recomanacions respecte a aquesta. Tal com ha dit, aquestes «s'atendran» i posteriorment s'aprovarà per decret en el Consell de Govern.

D'altra banda, ha dit que «per a parlar bé l'anglès s'escolta la BBC» i per a parlar bé el català a les Balears es té de referent IB3 que, al costat de la Universitat de les Illes Balears (UIB), està treballant, mitjançant un acord, per a marcar «les pautes d'ús» de la llengua. Sobre aquest assumpte, ha anunciat que probablement el gener entrarà en vigor un gabinet d'assessorament per a mitjans de comunicació i que també s'està treballant en la segona edició del llibre d'estil del Govern i en una versió electrònica.

Respecte al departament de Recerca, ha assenyalat que és un «gran repte» continuar invertint en ell. Tal com ha dit, la despesa en Recerca i desenvolupament a les Illes és del 0,38% del PIB quan la mitjana en l'àmbit estatal és de l'1,2%. Malgrat que està a la «cua», Vilaret ha dit que en els últims anys s'han invertit «més recursos que mai i s'està començant a invertir la tendència». «Si es mira el treball realitzat en els últims quatre anys, es comprova que som els que més esforç econòmic han realitzat per a revertir la situació, els que més han invertit proporcionalment; les xifres no bones però el camí sí», ha dit.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.