Setmanari d'informació local - 138 anys

Cort limita l'autorització de piscines en la coberta dels edificis a Palma

Davant l'emergència climàtica i els problemes de convivència, l'àrea de Model de Ciutat ha fixat criteri d'acord a la normativa vigent

34481

La regidora de l'àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha informat a la roda de premsa posterior al Consell de Gerència i a la Comissió de Centre Històric celebrada aquest dimarts que l'àrea ha fixat criteri en relació a l'autorització de la construcció de piscines a la coberta.

«Donam resposta a la realitat social actual dels veïns i veïnes de Palma. Estam davant una problemàtica de tipologia i imatge del conjunt d'edificacions, un excés que té una repercussió negativa en l'entorn urbà i que genera problemes de convivència en alguns barris. A més, també hem de donar resposta a l'emergència climàtica, pel que fa al consum excessiu d'aigua», ha apuntat Truyol.

Concretament, al Centre Històric, el Jonquet i edificis catalogats no es permetrà en cap cas la instal·lació de piscines a la coberta de l'edifici. A la resta de la ciutat, la possibilitat de construir-les es limita dins l'altura màxima permesa, és a dir, dins el volum edificable i mai per damunt del paviment de la coberta de l'edifici.

Fins ara, i des del 2012, estava vigent un criteri d'interpretació de la norma que permetia autoritzar piscines per damunt de l'alçada reguladora. «Aquesta permissivitat ha suposat que les sol·licituds i autoritzacions s'han multiplicat». Les xifres de noves instal·lacions de piscines a tota la ciutat que s'han aprovat a la Gerència d'Urbanisme en els darrers anys mostra un increment exponencial. En 10 anys s'han triplicat: 2009: 113, 2017: 186, 2018: 253, 2019: 350

«El que abans eren casos puntuals s'ha convertit en habitual, ja que s'ha fet un ús intensiu dels terrats vulnerant els criteris de convivència i sostenibilitat», ha conclòs la regidora Truyol. A més, segons les xifres de Recursos Hídrics, la pèrdua d'aigua de les piscines descobertes suposa un 2% del consum d'aigua de les zones urbanes de les Illes Balears, això representa milers de milions de litres anuals. «Estam davant una emergència climàtica i hem d'actuar amb responsabilitat».

Ara, l'àrea ha revisat aquesta interpretació per fixar un criteri d'acord amb la literalitat de la norma, i que serà vigent fins a que, en el marc de la revisió del PGOU, s'estableixi la regulació definitiva. Truyol, també ha anunciat l’activació de la tramitació de la Comunicació Prèvia Model 1, a través d'un formulari digital. En els propers dies, la web de l’Ajuntament de Palma disposarà d’un banner que enllaçarà amb el formular per a la seva tramitació.

Aquest Model és el referent a Obres tècniques senzilles i d’escassa entitat constructiva que no necessitin projecte segons Llei 28/1999 d'Ordenació de l'Edificació, que no s'ubiquin a sòl rústic, que no afectin a edificis protegits catalogats afectats per entorn BIC i no estiguin lligades al desenvolupament d’una activitat. És per obres de neteja, reparació de paviment, millora de zones comunitàries entre d’altres.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.