Setmanari d'informació local - 138 anys

Torna el concurs «I tu, jugues en català?» per a donar a conèixer jocs i juguetes en llengua catalana

35153

La Direcció General de Política Lingüística organitza un concurs en el marc de la campanya «I tu, jugues en català?», que té com a objectiu donar a conèixer l’oferta de jocs i juguetes en català i fomentar l’ús del català a través del joc.ç

El concurs vol motivar la curiositat i propiciar el coneixement dels costums populars locals en l’àmbit del joc i, alhora, fomentar l’ús de la llengua catalana en aquest àmbit, en la mesura que a través del joc es consoliden els coneixements dels idiomes, per totes les habilitats lingüístiques que el joc exigeix: parlar, llegir (les instruccions, per exemple), comprendre (les explicacions que doni un altre jugador) i, fins i tot, escriure (si la mecànica del joc ho demana).

La participació al concurs és totalment gratuïta i el requisit mínim és disposar d'un compte de Gmail. Hi ha dues categories segons l'edat dels participats: la infantil (fins a 14 anys) i l'adulta (a partir de 14). El concurs s'iniciarà el proper dilluns 9 de desembre a les 12 h del migdia i finalitzarà el 20 de desembre. Cada dia es plantejarà una pregunta a la pàgina web
jocsencatala.cat, la qual tractarà dels jocs d’ara i de sempre a les Illes Balears i dels costums populars locals en l’àmbit del joc. Tant en la modalitat infantil com l'adulta, hi ha primer, segon i tercer premi. Aquests consisteixen en subscripcions a la plataforma de continguts audiovisuals Filmin.cat, diversos lots de jocs en català així com entrades a espectacles en català.

El joc com a eina per a la llengua catalana
El joc és una activitat universal, una constant antropològica que trobam a totes les cultures, una activitat que l’ésser humà practica al llarg de tota la seva vida. Pares, pedagogs i educadors coneixen la importància que el joc té en la vida dels infants en la mesura que contribueix al seu desenvolupament. Per tant, cal entendre el joc com una activitat molt seriosa amb la qual l’infant aprèn de forma natural. En aquest àmbit de relació tan important, el català encara té un llarg camí per recórrer. La campanya «I tu, jugues en català?» vol contribuir a potenciar l’ús de la llengua catalana en el sector del joc i de la jugueta.

Des del 2013, el Consorci per a la Normalització Lingüística de la Generalitat de Catalunya dona a conèixer l’oferta de jocs i juguetes en català i en fomenta l’ús i el consum a través de la campanya «I tu, jugues en català?». El Govern de les Illes Balears, mitjançant la Direcció General de Política Lingüística, es va voler sumar el 2017 a la campanya amb l’objectiu de fomentar l’ús de la llengua catalana en l’àmbit lúdic a les Illes Balears.

Els establiments adherits s’identifiquen amb un adhesiu i un expositor vermell a l’entrada, i adopten el compromís de fer visibles els jocs i les juguetes que incorporin el català. En el marc de la campanya «I tu, jugues en català?» també es duen a terme altres activitats que promoguin l’ús del català en aquest àmbit. La pàgina web jocsencatala.cat, que es va estrenar el 2017, permet consultar, d’una manera còmoda i àgil, un catàleg de prop de 780 jocs i juguetes que hi ha en català, classificats per categories o per l’edat del destinatari. Alhora, també facilita una llista dels establiments col·laboradors i permet trobar els més propers a la ubicació de l’usuari.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.