Setmanari d'informació local - 138 anys

Més de 50 entitats presenten el 'Manifest pel rescat de la plaça Major de Palma'

36225
Christoph Hafner

Més de 50 entitats, entre associacions de veïns, organitzacions i col·lectius socials, associacions de comerciants i entitats ciutadanes i ecologistes han presentat aquest dijous el 'Manifest pel rescat de la plaça Major de Palma'.

«Davant la fi de les concessions a les galeries comercials que hi estan a sota aquesta emblemàtica plaça del centre de Ciutat, i la necessitat de prendre una decisió sobre el futur d’aquest espai, una de les propostes de l’actual Ajuntament és dedicar la planta de galeries a fer més aparcaments. Per a nosaltres, aquesta és una decisió poc imaginativa i grisa, que prendria per motius purament econòmics i a curt termini», expliquen les entitats. «En canvi, pensam que aquesta és l'oportunitat de repensar com volem que sigui la plaça Major, i Ciutat per extensió», han destacat. Per aquests motius, anomenen la plaça Major «zona zero», fent al·lusió a la possibilitat de convertir-se en el punt de partida per a «revertir el model de ciutat»

Al manifest es fa èmfasi en la necessitat de recuperar la plaça Major com un espai sostenible i inclusiu per a la ciutadania, ja que la percepció actual és que és un espai enfocat exclussivament al turisme. A més, es proposa fer un concurs participatiu i obert on es defineixin, amb criteris arquitectònics, urbanístics i socials la distribució i usos de la plaça Major. També es demana que, a través d'un procés participatiu, la ciutadania pugui fer propostes per als usos de les galeries, que esdevindrien «un espai per a l’exercici de propostes ciutadanes, innovadores i avantguardistes». Per últim, es destaca la incoherència de «voler portar més cotxes al centre quan s'estan peatonalitzant carrers i places i el redisseny de la xarxa d'autobusos, i es demana l'habilitació de més places per a residents als aparcaments ja existents».

Per tal de sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de recuperar aquest espai, les entitats han iniciat les darreres setmanes una campanya a on, a través d'imatges històriques, es mostren els diferents usos que ha tengut la plaça Major durant el segle XX, a més de difondre una sèrie de vídeos que recullen històries de resistència ciutadana davant la construcció d'aparcaments soterranis (davant la Seu als anys 70; a la porta de Santa Catalina, a principis dels 2000; i més recentment davant la Llotja).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.