Setmanari d'informació local - 138 anys

Inca ret homenatge a la figura de Gabriel Buades amb una exposició

36915

El batle d’Inca, Virgilio Moreno, i la regidora de Cultura i Memòria democràtica, Alice Weber, conjuntament amb altres membres del Consistori, han inaugurat aquest dijous l’exposició “Gabriel Buades i Pons (1903-1938). Compromís llibertari”, en el marc del cicle de memòria històrica “Inca té Memòria”. La mostra, instal·lada en la Sala de Vidre del Claustre de Sant Domingo, es podrà visitar fins al 6 de març. L’horari d’apertura és de dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 16.30 a 20.30 h; i dissabtes, de 8.45 a 13.15 h.

L’exposició “Gabriel Buades i Pons (1903-1938). Compromís llibertari” vol retre homenatge a un ciutadà d’Inca que fou executat l’any 1938 degut als seus anhels pacifistes i llibertaris. Per dur a terme el discurs expositiu s’ha consultat l’arxiu municipal d’Inca, el Jutjat Togat número 33 de Palma i el seu epistolari personal. D’aquesta manera, a partir d’imatges cedides per la família, el recull de dades biogràfiques i fonts directes de la vida i la mort de Gabriel Buades es pretén donar a conèixer la figura d’un home idealista i combatent que va morir a causa de la defensa dels seus ideals progressistes i reformadors en una època convulsa de màxima repressió.

Així doncs, el recorregut proposat té com a principal objectiu il·lustrar la seva trajectòria vital a partir de fotografies i textos que ajudin el visitant a fer un primer apropament a la seva figura, o bé permetin a l’observador coneixedor de la seva història recordar Gabriel Buades com un home compromès amb la seva família i amb tota la societat. «Quan surts de visitar l’exposició, després d’haver recorregut els 15 metres de panells, no tan sols surts havent conegut qui era Gabriel Buades, sinó que també acabes estimant-lo», explica la regidora Weber.

Gabriel Buades en el retorn de la seva estada a París l’any 1931, moment en què s’instaurà la Segona República i es donà certa llibertat en la difusió d’ideologies llibertàries, participà activament en les publicacions periòdiques El Rayo, El Obrero Balear o Cultura Obrera, entre d’altres, en què exaltà la cultura com a eina bàsica per crear una societat igualitària i pacífica.

La seva determinació i fermesa en la defensa de l’ideal llibertari el portà a ser detengut diverses vegades per haver estat considerat un agitador revolucionari. Després d’haver estat empresonat durant dos anys en diversos centres penitenciaris arreu de l’illa, Gabriel Buades fou sentenciat a ser afusellat a les tàpies del cementeri d’Inca en el 1938.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.