Setmanari d'informació local - 138 anys

IB3 i TVE estrenen el documental 'L'home més perillós del món' sobre l'estada a Espanya i a Mallorca del militar nazi Otto Skorzeny

37405

IB3 Televisió i TVE estrenen dissabte de manera simultània el documental 'L'home més perillós d'Europa. Otto Skorzeny a Espanya', una coproducció de Quindrop Produccions i les dues televisions públiques.

Otto Skorzeny, conegut a Mallorca com 'el nazi des Barcarès', va ser l'home d'acció favorit de Hitler. Com a tinent coronel de les Waffen SS, va liderar arriscades operacions militars, com el rescat de Benito Mussolini. El maig del 1945 va ser detengut per soldats nord-americans i després de tres anys intern en un camp de presoners de guerra, Skorzeny va escapar a Espanya on va trobar la protecció del govern de Franco.

Aquí, a Mallorca, Otto Skorzeny hi passava els estius, més concretament al Morer Vermell (Alcúdia), on es va comprar una casa arran de mar.

'L'home més perillós d'Europa. Otto Skorzeny a Espanya' explica a què es va dedicar Skorzny durant la seva estada a Espanya protegit per Franco. Els documentalistes Pedro de Echave i Pablo Azorín han tengut accés a l'arxiu privat del mateix Skorzeny, a les seves pel·lícules de 8 mm i fotografies inèdites, així com a documents desclassificats de la CIA i l'FBI.

Aquesta valuosa documentació mostra que el soldat predilecte de Hitler es va moure com a peix en l'aigua en temps de la Guerra Freda. Les seves ocupacions es diversifiquen: confident i agent irregular de la CIA i el Mossad, polifacètic home de negocis, traficant d'armes, representant de la indústria metal·lúrgica alemanya a Espanya, assessor dels presidents Nasser i Perón, sospitós de col·laborar en l'assassinat del president John F. Kennedy.

A més, el documental recull com va viure Skorzeny aquells estius i disposa del testimoni de persones que es toparen amb ell i algunes de les històries que varen viure.

IB3 Televisió emetrà el documental dissabte 14 a les 21.40 h. Després, a les 22.45 h es podrà tornar a veure el film "Agent Sicre – L'amic americà", que narra la història de Ricard Sicre i Cerdà (Barcelona 1919-Palma 1993), principal protagonista i artífex de les relacions hispano-nord-americanes en els anys 40 i 50, que han marcat de manera decisiva el passat i present de la història del nostre país i que visqué una temporada a Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.