Setmanari d'informació local - 138 anys

Els ERTO afectaran 200.000 treballadors a les Balears

37871

El Govern preveu que el total d'ERTO (Expedients de Regulació Temporal d'Ocupacions) que es presentaran al març i abril a les Illes Balears a causa de la crisi econòmica causada per la pandèmia del coronavirus aconseguirà la xifra de 16.000 i afectarà 200.000 treballadors.

Avui dia s'han formalitzat 8.080 ERTO d'empreses de les Balears que afecten directament uns 70.000 empleats. L'Executiu preveu que el número d'ERTO es dupliquin, és a dir, podrien arribar als 16.000 quan es vagi paralitzant l'economia de les illes en les setmanes vinent i que, en total, els empleats afectats aconsegueixin els 200.000.

«Seran milers», ha assegurat en roda de premsa telemàtica el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, que ha apostat per tramitar «com més aviat millor» aquests ERTO perquè els treballadors puguin cobrar les seves prestacions durant aquest període d'inactivitat laboral. «L'impacte del qual està succeint en l'àmbit econòmic i global a Balears és molt elevat», ha subratllat el conseller, que ha afegit: «Cada dia que passa s'estan tancant empreses; anam cap a una aturada total en la nostra comunitat autònoma», ha asseverat.

Com a exemple, en el polígon de Son Castelló de Palma el consum elèctric ha caigut un 23% respecte a fa una setmana. Dels ERTO presentats fins ara, el 85% corresponen a Mallorca, el 9,6% a Eivissa, el 4,4% a Menorca i el 0,3% a Formentera. Es tracta de dades «estimatives», ha aclarit el conseller, que ha informat que es reforçarà la plantilla de la direcció general de Treball per a tramitar tots aquests ERTO.


Abans de la crisi d'aquesta pandèmia només hi havia un funcionari dedicat a aquesta funció i dilluns que ve hi haurà 50 perquè és «absolutament prioritari» que els treballadors de Balears que estan a casa percebin la seva prestació en «temps i forma» per a «tenir tranquil·litat». «L'important ara és garantir aquestes rendes», ha insistit Negueruela, que també ha assenyalat que una altra prioritat del Govern és que «les empreses aguantin».

El conseller ha explicat que després de la suspensió de l'activitat d'hostaleria, restauració i comerç de Balears afecta moltes altres empreses que depenen de les mateixes i que la majoria dels ERTO presentats són totals i no parcials. «És un moment molt complex, complicat i extraordinari que ens ajuda a donar el millor de nosaltres mateixos», ha manifestat Negueruela.

Per al titular d'Economia, és «molt aventurat» avançar una data sobre quan podrà començar la temporada turística a Balears i ha afegit que «l'important ara és l'emergència sanitària» i que el COVID-19 tengui el menor impacte possible sobre la salut de les persones. «La grandària de la crisi causada pel coronavirus és d'una dimensió enorme, com mai hem sofert», ha afegit.

El conseller també ha informat que s'ha desinfectat la direcció general de Treball després d'un possible cas de coronavirus que no ha estat confirmat. Negueruela ha dit que «sabem» que s'està demanant als funcionaris un treball i un esforç «extraordinaris», però ha reiterat que és necessari garantir els subsidis de «milers de treballadors i treballadores de les nostres illes».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.