MÉS per Mallorca ha registrat aquest divendres una proposició no de llei amb la qual pretén instar al Govern espanyol a aprovar per la via d'urgència la part fiscal del Règim Especial de les Balears (REB) «perquè sigui un instrument eficaç per a pal·liar els efectes de la crisi de la COVID-19».
La proposta també reclama l'aplicació «efectiva i sense major demora» del Reial decret del REB aprovat el febrer de 2019, incloent-hi posar en marxa «les comissions mixtes necessàries» entre les Balears i l'Estat, «perquè siguin efectives en les actuals circumstàncies». El decret contemplava la creació de diverses comissions per a decidir sobre assumptes com a inversions o l'avaluació del sistema de compensació en els vols per als residents.
En l'exposició de motius, MÉS per Mallorca considera que el Reial decret aprovat el febrer de 2019 «encara no ens ha servit de res». A més, afegeix que les perspectives són «que continuï sent així» atès que el Ministeri ha anunciat que enguany no hi haurà Pressuposats Generals de l'Estat de 2020 -i el 'factor d'insularitat' que contemplava el decret anava vinculat als PGE-.
«Ja farà dos anys que estam sense les inversions previstes en el nou REB», protesta la formació ecosobiranista, que considera aquest panorama «intolerable» ja en circumstàncies normals, «i encara més» davant la crisi.
Igualment, de cara a la crisi econòmica, la proposta de MÉS demana prioritzar mesures «necessàries i suficients» per a compensar el transport de mercaderies de les Balears, i reclamar davant Europa més atenció i recursos a les regions insulars i l'eliminació de les restriccions de la coneguda com a 'regla de minimis'.
MÉS adverteix de l'especial impacte econòmic de la crisi per a les Balears, alertant que la pèrdua global pot arribar a suposar més de 3.200 milions d'euros. Alerta també de la «crònica dolenta connectivitat» amb la Península i del risc que aquest problema s'agreugi.
Per això, amb aquesta PNL volen abordar mesures previstes per a actualitzar el sistema de compensacions al transport aeri i marítim de mercaderies, el «finançament injust» i el sobrecost en els serveis públics.
Derogació de l'article sobre sostenibilitat pressupostària de la CE
D'altra banda, aquest divendres MÉS ha registrat una altra PNL amb la qual demana al Congrés i al Senat derogar l'actual redacció de l'article 135 de la Constitució, sobre sostenibilitat pressupostària, que va ser modificat en 2011 amb l'impuls del PSOE i el PP. En aquest sentit, la proposta de MÉS demanda «garantir la despesa social davant la priorització del pagament del deute públic», blindant en la Constitució els serveis socials.
«L'article 135 suposa un atemptat contra l'autonomia de les administracions i posa en greu risc el manteniment de serveis essencials com la sanitat o la protecció social», denuncia MÉS, avisant que el deute «necessàriament s'incrementarà i prolongarà en el temps» per a poder afrontar la crisi del coronavirus.