Setmanari d'informació local - 139 anys

Llancen un manifest a favor de l'oci i el temps lliure educatiu d'infants i joves

39273

Diverses entitats de lleure educatiu sense afany de lucre de les Illes Balears han volgut exposar públicament la situació detectada fruit de la realitat que viuen els infants, joves i famílies, després de gairebé dos mesos de confinament a casa degut a la
situació generada per la Covid-19: «aïllament social, manca d’activitat física, necessitat
d’acompanyament emocional fruit de les incerteses, etc.».

Per aquests motius, demanen que es prenguin les següents mesures per tal de poder garantir unes activitats de lleure segures i de qualitat aquest estiu:
1. És necessari que aquest estiu es reprenguin les activitats d'oci i temps lliure per tal de poder garantir aquest dret als infants, joves i les seves famílies.
2. Establir mecanismes per facilitar beques i recursos d’accés a infants en situació de vulnerabilitat a les activitats de lleure socioeducatives que s’estan planificant aquest proper estiu.
3. Les administracions han de facilitar l'obertura d'infraestructures, públiques o concertades, per tal de comptar amb suficients espais que ens donin garanties de seguretat per desenvolupar les activitats, tant pels infants com pels equips de les entitats de lleure.
4. Mesures específiques per instal·lacions que permetin activitats amb pernocta, com són els campaments. És una realitat la greu mancança d’existències d’aquest tipus d’instal·lacions o llocs i que, a més, molt probablement es veurà reduïda la seva capacitat. Proposam per exemple, facilitar acords amb establiments hotelers o altres, que no obriran per la situació actual.
5. Accions de reforç en la neteja i desinfecció dels equipaments que s’utilitzin aquest estiu, lliurant recursos (materials, humans, ...) per a poder fer-ho seguint les pautes sanitàries que s’estableixin.
6. Acordar mesures provisionals a la normativa d’activitats de temps lliure infantil i juvenil per poder donar resposta a aquesta situació excepcional. Per exemple, permetent que el que fins ara era una activitat amb sol director o directora, i per motius de seguretat s’hagi de dividir en espais propers, pugui continuar amb un únic director o directora.
7. Establir espais de diàleg entre les entitats de lleure i l’administració pública
competent.

Des del seu coneixement del territori, municipis i barriades, i a partir del vincle
que mantenen amb infants i famílies, expliquen que han detectat «situacions preocupants»:
1. Augment considerable de les famílies amb vulnerabilitat, produïda principalment per la incertesa laboral, la manca de recursos econòmics i l'aïllament tecnològic, especialment, de les famílies amb antecedents de situació de risc.

2. La necessitat del nucli familiar de poder desenvolupar activitats a l’aire lliure. En aquest punt, es detecten dues línies de treball que es troben connectades entre sí: poder retornar a la vida al carrer i poder fer activitats d’oci i temps lliure educatiu, pensades i adaptades a cada col·lectiu i territori.
3. Infants i adolescents han perdut l’espai de joc col·lectiu com a eina d’expressió corporal i de relació amb altres, aspecte d’especial importància en l’adolescència ja que és l’etapa on es creen i consoliden aquestes xarxes de relacions.

Com a entitats d’educació en el lleure es troben amb «la incertesa de com podrem
continuar aquest estiu amb els nostres projectes educatiu i línies pedagògiques, en
especial la vessant d’acompanyament emocional». És important destacar que durant tot el període de confinament han estat molt poques, gairebé inexistents, les mesures que s’han pres que hagin tengut en compte la infància i l’adolescència: fins a finals d’abril no es varen regular les sortides al carrer.

Cal recordar que «els estats membres reconeixem el dret de l’infant al descans i a
l’esplai, al joc i a les activitats recreatives pròpies de la seva edat (...) i han d’afavorir oportunitats en condicions d’igualtat, de participar en la vida cultural, artístiques,
recreatives i de lleure» (Article 31 de la Convenció dels Drets dels Infants). En l’àmbit de les Illes Balears, el dret al lleure i a l’esport així com la obligació de les administracions públiques de promoure formes alternatives de lleure, es concreta a l’article 44 de la Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l’atenció i els drets de la infància i l’adolescència de les Illes Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.