Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, Ara Eivissa i GXF demanen adaptar l'IVA cultural davant la crisi del coronavirus

MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, Ara Eivissa i GXF demanen que la cultura sigui un sector estratègic. | dBalears/Arxiu

MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, Ara Eivissa i Gent per Formentera (GXF) han acordat demanar al Govern espanyol l'adaptació de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) cultural davant la situació que viu aquest sector per la crisi de la COVID-19.

Segons han informat els partits en una nota de premsa conjunta, «demanem al Govern central l'adaptació de l'IVA cultural davant la situació que viu aquest sector per la crisi sanitària de la COVID-19». Aquesta és una del total de les 10 reivindicacions d'aquestes formacions sobre el sector cultural.

En aquesta línia, han recordat que el sector cultural ha estat un dels «més perjudicats» per la pandèmia i les seves conseqüències. A més, consideren que la seva situació és «especialment greu», afectant associacions, creadors, autònoms i empreses del sector.

Així mateix, han posat en valor, «ajuntaments i consells insulars han estat les institucions que han donat continuïtat a l'activitat cultural i, en bona part, han acompanyat tant a les associacions, com als professionals i empreses en aquesta situació difícil».

Per aquest motiu, han insistit que «malgrat que vénen temps de canvis i de dificultat, això no pot ser una excusa perquè el sector cultural pateixi una profunda precarització com va ocórrer després de la crisi econòmica de 2008».

En concret, les reivindicacions dels partits sobre el sector cultural es dirigeixen tant al Govern espanyol com al Govern balear. En aquest sentit, han detallat que consideren «imprescindible» que qualsevol mesura cultural de l'Estat pugui ser adaptada a la realitat insular per part de les institucions d'autogovern; que reclamen que el sector sigui considerat un element «essencial i estratègic» per a la diversificació turística; que s'adapti l'IVA cultural a la situació actual; una reducció de la quota d'autònoms; i ajudes específiques de l'Estat i del Govern per a autònoms temporals, que no estaven donats d'alta en el moment de l'inici de l'estat d'alarma.

També, han afegit entre les seves reclamacions, la prolongació dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTOs) en el sector cultural per part del Govern; que l'Estat permeti poder usar tots els fons propis d'ajuntaments i consells insulars en el sector cultural; que el suport a la creació sigui una «prioritat» de totes les administracions competents, en «especial» d'aquelles amb més capacitat de despesa; i que es desenvolupi l'Estatut de l'Artista, amb un reglament que permeti adaptar-se a la realitat insular.

Quant al Pla del Govern sobre el sector cultural, les quatre formacions han coincidit que «si bé ho considerem de manera majoritàriament positiva, es reclama més concreció i unes mesures amb contingut que preservin les competències dels consells insulars en matèria de cultura».

Amb tot, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, Ara Eivissa i GXF s'han compromès a ser «ferms» en aquestes reivindicacions i, els equips de govern dels quals formen part, a dur a terme polítiques per a aconseguir un sector cultural «enfortit i capaç d'incidir socialment en la situació post COVID-19».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.