Setmanari d'informació local - 138 anys

Comencen les tasques d'exhumació de la fossa de Son Coletes

El Govern, a través de l'empresa Atics ha iniciat aquest dimarts, 14 de juliol, la intervenció en el cementiri de Son Coletes, a Manacor, la qual s'inclou dins del segon Pla de Fosses de l'Executiu de les Illes.

Segons ha informat la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització, aquesta actuació que es preveu que s'allargui fins al pròxim 9 d'agost, té com a objectiu localitzar les restes de les fosses de les víctimes de la repressió franquista de l'antic cementiri de Son Coletes.

Els encarregats d'anunciar-ho dissabte passat van ser la consellera Isabel Castro i el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, en un acte informatiu per a familiars i veïns que es va celebrar a Manacor. A l'acte van acudir, el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera, el batle de Manacor, Miquel Oliver, l'historiador Antoni Tugores i representants de l'associació Memòria de Mallorca i del Comitè de Son Coletes.

Per a Castro, «les estimacions per a aquesta fossa són, per les seves pròpies característiques, molt incertes. És arriscat aventurar un resultat i per això l'anomenada constant a la prudència, a la qual jo em sumo. En qualsevol cas, l'important no és el gran que sigui el nom de persones que aconseguim recuperar i retornar a les famílies. El que realment importa és el fet, la justícia restaurada, la restitució de la veritat i reparació en la mesura que sigui possible pel mal causat».

«Son Coletes és una intervenció molt esperada», va reconèixer, per part seva, el secretari autonòmic, Jesús Jurado, qui va afegir, «és un dels llocs de major repressió franquista de Mallorca. Sabem que van ser nombroses les execucions i enterraments que es van produir amb la major impunitat i brutalitat. Associacions memorialistes s'han encarregat de lluitar contra la desmemòria i ara és el torn del compromís polític de les institucions. Hem de ser prudents, però esgotarem totes les possibilitats de trobar les restes d'aquestes fosses».

Son Coletes

Pel que fa a Son Coletes, Administracions Públiques i Modernització ha informat que va ser creat en 1820 com a cementiri de les víctimes de la pesta bubónica i va ser utilitzat durant la Guerra Civil com a fossa per a les execucions de dissidents i presoners. Avui dia, no es coneix amb exactitud la quantia del nombre de víctimes que allí van ser enterrades.

No obstant això, per a Tugores «potser el nombre més important de víctimes enterrades en aquest lloc es deu a captures de presoners de les tropes de Bayo». Entre aquestes víctimes es podrien trobar les cinc infermeres voluntàries de Creu Roja, Daria i Mercedes Buxadé, Maria Garcia, Teresa i l'autora de 'Diari d'una miliciana', totes elles assassinades al setembre de 1936.

Proposta d'intervenció

Així mateix, sobre la proposta d'intervenció en el cementiri de Son Coletes, presentat per l'empresa Atics en Comissió tècnica de desapareguts i fosses de Balears, la Conselleria ha destacat que inclou l'estudi d'una fotografia aèria realitzada per l'aviació dels Estats Units entre 1942-1945, facilitada pel Dr. Cels Garcia del Departament de Geografia de la UIB.

Aquest material, ha detallat, ha permès determinar que, pocs anys després dels assassinats de 1936, l'antic cementiri de Son Coletes presentava una planta completament quadrada i tenia un total de 3.600 metres quadrats, en el centre dels quals hi havia una creu de ferro.

Segons la informació disponible, els enterraments de les víctimes s'haurien realitzat en rases, partint del centre de l'esmentada creu, en línia recta i d'una forma radial.

A partir d'aquesta informació, l'equip d'Atics ha establert un total de cinc zones per a excavar el subsòl del cementiri i poder establir els límits dels enterraments de persones represaliades.

L'equip tècnic que durà a terme aquesta actuació arqueològica està format per arqueòlegs tècnics, antropòlegs i forenses, així com per un equip de topografia d'Atics SL, adjudicatària del Pla de Fosses 2019-2020 del Govern, sota la coordinació de l'arqueòleg Cesc Busquets.

Finalment, ha conclòs, l'exhumació de Son Coletes es posa en marxa després que al maig del passat any 2019 la Societat de Ciències Aranzadi elaborés un estudi de viabilitat, que va permetre incloure aquest lloc en el segon Pla de Fosses que impulsa el Govern, a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.