Setmanari d'informació local - 138 anys

La UIB planteja una «presencial adaptada» per al pròxim curs

La Universitat de les Illes Balears (UIB) ha realitzat una planificació docent «presencial adaptada» per a les assignatures del primer semestre del curs 2020-2021, en la qual es prioritza la presencialitat amb mesures de distància social, higiene i prevenció, i de limitació del nombre d'assistents.

Segons ha informat la UIB, aquesta planificació haurà de ser «flexible i modificable», segons l'evolució de la pandèmia de la COVID-19. Totes aquestes mesures es recolliran en un pla de presencialitat adaptada i un pla de contingència.

Pel que fa a les classes, es prioritzarà la programació presencial dels grups mitjans i petits, reduint la capacitat màxima de l'aula. Respecte als grups grans, les sessions es podran impartir presencials, en línia sense presència física o en línia amb la presència física d'una part dels alumnes a l'aula.

En general, es preveu prioritzar la programació de més classes presencials en els cursos de primer i segon de grau. També les assignatures de pràctiques de laboratori i clíniques, i les que es desenvolupin en aules d'informàtica, aules de música, aules de plàstica o espais per a educació física es programaran de manera presencial i, quan sigui necessari, s'utilitzaran equips de protecció, mampares o mesures de protecció addicionals.

En referència als exàmens, el primer semestre es programaran perquè es facin de manera presencial, encara que els professors podran optar per fer-los de manera digital.

Ordinadors i càmeres a totes les aules

Segons ha indicat la Universitat, el sistema informàtic de la UIB ha funcionat «perfectament» durant el període de docència no presencial del curs 2019-20. No obstant això, es farà un estudi de necessitats per a augmentar els recursos del sistema informàtic.

D'acord amb les dades de la UIB, durant el confinament a causa de la pandèmia, el 95 per cent dels professors i el 85 per cent dels alumnes han seguit les classes de manera en línia.

De cara al nou curs, s'ha posat en marxa un protocol d'adequació per a dotar a les aules d'ordinadors i d'una càmera per a poder transmetre la classe en línia, i d'una tauleta gràfica o una càmera per a documents, que poden ser usades com una pissarra i permeten compartir els documents amb tota la classe.

Suport als estudiants i préstec de material

D'altra banda, la Universitat ha informat que habilitarà un servei de préstec d'ordinadors portàtils, cambres i targetes de dades amb connexió gratuïta per als estudiants que, a causa de les seves circumstàncies econòmiques, estiguin limitats tecnològicament.

D'acord amb la UIB, durant els mesos de març, abril i maig del curs 2019-2020, es varen prestar 11 ordinadors portàtils i 22 mòdems, USB o targetes SIM amb dades d'internet gratuïtes.

D'altra banda, l'Oficina Universitària de Suport a Persones amb Necessitat Especials determinarà les mesures a adoptar per a minimitzar els efectes derivats de la docència i avaluació a distància per a assegurar el dret fonamental d'igualtat efectiva d'oportunitats de tots els alumnes.

Població de risc i campanya de promoció de salut

Des de la UIB han indicat que el Servei de Prevenció ha fet una avaluació de riscos d'agents biològics SARS-CoV-2 a tots els professors, i els estudiants que siguin població de risc podran presentar una instància perquè se'ls pugui aplicar un itinerari d'avaluació diferenciat.

Així mateix, la Universitat té previst facilitar formació en les mesures de prevenció, higiene i promoció de la salut per a fomentar la conscienciació entre la comunitat universitària sobre la pandèmia.

A pesar que la planificació docent del segon semestre s'ha fet tenint en compte una presencialitat total, en funció de la situació sanitària, la presencialitat adaptada podria estendre's al segon semestre. A més, la UIB ha assenyalat que treballa en un pla de contingència amb diverses possibilitats que puguin obligar a tancar totalment o parcialment el campus.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Turnitin, fa mes de 3 anys

Eppur si muove...

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente