Setmanari d'informació local - 138 anys

Més del 22% dels menors de les Balears està en risc de pobresa, segons alerta l'Oficina de la Infància

L'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència de les Balears (OBIA) ha alertat de l'elevada taxa de risc de pobresa entre els menors de les Illes, situada entre un 22 i un 25 per cent, en un informe en el qual també expressa la seva preocupació perquè la Comunitat lideri la xifra de mesures judicials juvenils.

Així ho ha explicat el director de l'Oficina, Serafín Carballo, després de lliurar l'informe de 2019 en el Parlament, on ha considerat que el risc de pobresa és «el problema més greu» de la infància de les Balears.

Carballo ha abundat en això subratllant que les Balears estan per sobre de la mitjana europea (20%) en risc de pobresa infantil, i que la pobresa extrema s'ha incrementat. Per això, ha insistit que ha de ser una «prioritat clara» aportar a les famílies els recursos necessaris.

«L'impacte de la pobresa en els nens i adolescents és múltiple: dèficits en l'alimentació; insalubritat i amuntegament en els habitatges, i efectes negatius en el desenvolupament, sobretot durant la primera infància, amb la falta d'una escolarització que pugui garantir una compensació d'aquestes desigualtats primerenques», ressenya l'informe, que atribueix aquesta realitat a l'estructura del mercat laboral, l'elevada temporalitat, l'índex de famílies amb tots els membres a l'atur i el percentatge de monomarentalitat, entre altres factors.

L'informe demana augmentar els serveis d'acolliment de famílies per a evitar separar als menors del seu entorn familiar, avisant que actualment només Palma disposa d'aquesta mena de recurs. També reclama augmentar les places en centres públics per a l'etapa 0-3 anys i el parc d'habitatges socials.

5.821 expulsions de centres educatius

En declaracions als mitjans després de la seva trobada amb el president del Parlament, Vicenç Thomas, Carballo ha posat igualment el focus en el fracàs escolar, l'absentisme i les expulsions -en el curs 2018/2020 es van produir 5.821, la majoria d'alumnes de secundària-.

L'informe de l'OBIA observa una millora en el nombre d'alumnes que obtenen el títol d'educació secundària, però avisa que uns 6.000 alumnes de primària i secundària són repetidors i un 75-80% són nens en situació de pobresa.

D'altra banda, ha millorat el nombre d'alumnes que obtenen el títol de graduat en educació secundària obligatòria, atès que el curs 2018-2019 ha representat el 86,3%, front el 85,5% de l'anterior. El 63% dels alumnes de secundària es titula als 16 anys. En el cas d'alumnes estrangers, només un 34% aconsegueix titular-se al final de l'escolarització obligatòria sense haver repetit cap curs.

Les Balears lideren la notificació de maltractament i abús de menors

Carballo ha indicat que les Balears també lideren la notificació de situacions de maltractament físic infantil (250,8 per cada 100.000 habitants) i abusos sexuals (143,1), si bé ho ha vinculat al «gran esforç i sensibilitat del món professional» a l'hora de detectar aquestes situacions. El 2019 varen augmentar en un 48% les notificacions de maltractaments confirmats, de 631 a 1.209.

Carballo ha comentat així mateix l'atenció als menors amb mesures de protecció, destacant la baixada en el nombre de fugides i sortides no autoritzades de centres en els últims quatre anys i l'increment de la coordinació entre institucions. «S'està fent un esforç important», ha insistit el director de l'Oficina, a l'espera de l'informe dels experts del *IMAS sobre l'explotació sexual a menors tutelades.

L'informe anual de l'OBIA demana prestar «especial atenció» als menors dels quals se sospiti que poden ser víctimes d'explotació sexual, i suggereix que la Universitat de les Illes Balears (UIB) col·labori amb les administracions en la investigació sobre aquesta realitat per a millorar la prevenció.

L'informe celebra la baixada en el nombre de menors de deu anys ingressats en centres de protecció (el 16% del total d'ingressos), recordant que s'han de prioritzar altres alternatives com les famílies d'acolliment. Balears és la segona comunitat en acolliments familiars com a mesura de protecció.

D'altra banda, Carballo ha qualificat «d'urgent» dotar a les Balears d'un centre de protecció especialitzat en menors amb problemes de comportament, com exigeix una llei estatal aprovada fa cinc anys. L'ingrés en aquesta mena de centres requereix autorització judicial.

Justícia juvenil

Igualment, en matèria de justícia juvenil Carballo ha instat a millorar els equipaments i a impulsar un centre per a joves amb problemes de salut mental i addiccions. «Un percentatge important d'aquests menors tenen problemes d'aquestes característiques», ha remarcat.

El titular de l'OBIA també ha considerat que no es compleix amb la màxima de l'interès superior del menor en el sistema judicial i ha avisat de la falta de forenses i les excessives demores en els tràmits judicials, entre altres aspectes.

D'altra banda, en matèria sanitària, l'informe avisa de la falta de pediatres i demana buscar fórmules com l'augment de places MIR o accelerar la convalidació d'especialistes estrangers.

227 actuacions el 2019

L'OBIA va dur a terme 227 actuacions en 2019, amb l'obertura de 136 expedients. El 13% de les actuacions es van iniciar d'ofici.

El telèfon d'atenció 116111 va atendre en tot l'any 1.869 telefonades, el 44% de les quals per violència sobre menors (el que inclou física o psicològica, abandó, violència de gènere, assetjament escolar i ciberassetjament, explotació sexual...).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.