Setmanari d'informació local - 138 anys

Des d'aquest divendres, prohibit fumar al carrer i obligatori usar màscara en centres de treball tancats

Les noves restriccions per a contenir la pandèmia de Covid-19 a les Balears entraran en vigor aquest divendres. L'obligació d'usar màscara en els centres de treball en espais tancats -tret que hi hagi distància i separació física- i la limitació de les reunions socials a deu persones.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, va anunciar les noves restriccions dimecres passat i va indicar que la resolució establint aquestes normes es publicaria aquest divendres en el Butlletí Oficial de la Comunitat (BOIB).

Limitacions d'aforament

La limitació a les reunions socials afecta a espais públics, restaurants, platges i habitatges particulars. D'altra banda, es redueixen a la meitat els aforaments permesos en bars i restaurants, mercats municipals, noces (fins ara era de 250 persones).

Igualment es veuran afectats enterraments i vetles; no es permetran més de 30 persones en l'exterior i 15 en espais interiors. En la comitiva de l'enterrament podran participar un màxim de 30 persones.

Màscara obligatòria

Quant a l'obligació d'utilitzar màscara en els centres de treball, afectarà els centres tancats -excepte en els que es garanteixi distància i separació física-, i no als d'espais oberts.

També serà obligatòria en esdeveniments esportius i culturals i passejos marítims -excepte dins les platges-, i s'especifica que s'haurà d'utilitzar obligatòriament a bars i restaurants mentre s'espera la comanda i durant la sobretaula.

Quant a l'ús de màscara en reunions en habitatges, no s'obliga -ja que el Govern no podria controlar el seu compliment- però sí que es recomana.

Prohibició de fumar

D'altra banda, s'amplia la prohibició de fumar en la via pública -queda prohibit al carrer i en espais d'aire lliure d'ús públic fins i tot quan es pugui complir la distància de seguretat-, i es prohibeix menjar o beure en transport públic i esdeveniments esportius o culturals.
Així mateix, es tancaran les platges i parcs públics durant la nit, entre les 12.00 i les 7.00 hores.

Igualment, el nou text prorrogarà durant 15 dies la resolució anterior del Govern, que contenia limitacions a l'oci nocturn, però afegeix un apartat per a especificar «clarament» la prohibició d'activitat de prostíbuls.

Amb tot, la resolució aclareix que la suspensió a l'oci nocturn no afecta a activitats culturals regulades -inclosos concerts en hotels o cafès concert-, que es podran continuar celebrant sempre que no incloguin activitat pròpia de l'oci nocturn.

Finalment, també es prorroga la limitació d'activitat d'esports de contacte.

Noves restriccions a la mobilitat

D'altra banda, Armengol va avançar el dimecres que estan estudiant «altres mesures» que afectarien la mobilitat de la ciutadania, en identificar-lo com un dels principals problemes per a contenir els nous contagis. Aquestes restriccions no van incloses en la resolució que entra en vigor aquest divendres.

La presidenta va justificar aquest enduriment de les mesures en què els epidemiòlegs transmeten al Govern que les Balears tenen «un problema de relaxació dins de la població», sobretot en «entorns de confiança».

El Govern va advocar per minimitzar els esdeveniments socials, «deixar de celebrar festes i sopars», una mesura «evidentment personal» però que des del Govern s'aconsella.

El Servei balear d'Epidemiologia, dependent de la Direcció General de Salut Pública i Participació, havia confirmat fins a aquest dijous 7.570 casos de persones amb SARS-CoV-2 en la comunitat, 525 més que el dia anterior.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.