Setmanari d'informació local - 138 anys

Recuperem Marivent considera la sentència sobre el Pazo de Meirás un bon precedent perquè els ciutadans recuperin el Museu Saridakis

L’associació Recuperem Marivent (REM) ha fet públic un comunicat en el qual «saluda» la sentència del jutjat de primera instància número 1 de La Corunya per la que es condemna a la família Franco a la devolució del Pazo de Meirás al domini públic.

REM explica que «la sentència reconeix que la titularitat del Pazo pertany al domini públic, a l'Estat, i no es un bé particular del dictador Franco, ni dels seus hereus.

L'entitat recorda que «el Pazo de Meiràs va esser una venda forçada dels hereus d'Emilia Pardo Bazán, al llavors cap d’Estat i posteriorment inscrita com a bé particular a nom del dictador Franco. El Pazo de Meiràs mai va ser un museu, com si que ho va ser el museu Saridakis a Marivent».

«Joan de Saridakis, va deixar al poble de les Illes Balears, ca seva, l’ara anomenat 'Palacio de Marivent', junt amb totes les seves col·leccions d’art, mobiliari, biblioteca, etc. La Diputació franquista va tancar el museu per a l’ús exclusiu dels llavors prínceps d'Espanya. Després d’un llarg procés judicial amb els hereus de Saridakis, el Govern va conservar la propietat de l’edifici i per tant, el seu manteniment, a canvi de lliurar als hereus les obres d’art, mobiliari, biblioteca etc.», recorden.

Recuperem Marivent indica que aquest fet «significà per al poble de les Illes, legítim propietari de tot el conjunt, la pèrdua de tot el contingut del museu i afegeixen que «el Govern va adquirir més de 80 obres d’art de firmes de reconegut prestigi, per a gaudi exclusiu de la família reial espanyola instal·lada fins avui» a Marivent.

REM considera que la seva posició queda enfortida «davant el restabliment d'una injustícia perpetrada en temps predemocràtics, sense intervenció de la ciutadania, com ha estat l'affaire Meirás» i reclamen «posar fi a una arbitrarietat semblant, com és l'expropiació del patrimoni de tota a societat de les Illes pel gaudi d'uns pocs privilegiats. Així doncs, seguirem lluitant per aconseguir assolir els objectius de la nostra associació, que

són: 1. Fer valdre la figura de D. Joan de Saridakis, com a mecenes. 2. Recuperar Marivent com a museu Saridakis, ja que el reis ja tenen una residència oficial en aquesta comunitat autònoma, que és el Palau de l'Almudaina».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.