Setmanari d'informació local - 138 anys

Ecotxe participa en el PARK(ing) Day per fomentar una mobilitat més sostenible

Imatge de la paradeta d'Ecotxe al PARK(ing) Day d'Esporles celebrat aquest dissabte. | Ecotxe

La cooperativa Ecotxe participa, per cinquè any consecutiu, en el PARK(ing) Day, una celebració que es fa cada tercer divendres del mes de setembre arreu del món. L'objectiu d'aquest dia és que la ciutadania i les organitzacions socials transformin temporalment els espais d'estacionament per mostrar que l'espai públic pot tenir altres usos socials i ambientals.

Ecotxe hi participa per mostrar que hi ha alternativa a tenir els cotxes particulars aparcats al carrer i que ara amb la crisi sanitària es fa més evident que mai la necessitat d'alliberar l'espai públic. Durant aquest divendres i dissabte, Ecotxe ha mostrat el seu model de mobilitat a Palma i Esporles.

Segons la cooperativa «existeix una alternativa a la propietat individual d'un vehicle i és el cotxe compartit, cotxe multiusuari o carsharing. Aquesta modalitat de lloguer per hores quan es necessita un vehicle presenta molts d'avantatges per als pobles i ciutats. S'ha de tenir present que els cotxes romanen més del 90% del temps aparcats sense utilitzar, transporten de mitjana una persona i mitja i costen entorn de 3.000 a 4.000 euros anuals».

«El carsharing en mans de la ciutadania pot ajudar a reduir dràsticament la despesa dedicada a ser propietari d'un cotxe. El carsharing allibera espai públic per a usos socials i ambientals. Cada automòbil ocupa 150 m2 de sòl urbà -la majoria com espai públic 'privatitzat' per a aquest ús- i condueix a dotzenes d'hores perdudes cada any en congestions dins les ciutats. Els estudis que s'han fet sobre el carsharing demostren que cada vehicle compartit substitueix entre 10 i 15 vehicles privats», asseguren des d'Ecotxe.

«Altres avantatges del carsharing és que incentiva la reducció en l'ús global del cotxe alhora que fomenta l'ús del transport públic i els modes actius: (bicicleta, anar a peu). El carsharing és, per tant, un complement del transport públic i incentiu dels modes actius. En segon lloc, en el cas del carsharing que oferim a la cooperativa Ecotxe, tots els vehicles són 100% elèctrics. D'aquesta forma, el carsharing avança en la transició energètica cap a un sistema basat 100% en energies renovables alhora que elimina la contaminació atmosfèrica als centres urbans», afirmen des de l'entitat.

Per tots aquests i altres motius, des de la cooperativa Ecotxe sempre han cregut que el PARK(ing) Day ha de ser una manera de visibilitzar l'abús actual que els cotxes particulars exerceixen sobre l'espai públic, cedint-li el 75% dels carrers i fins al punt que un bon nombre de places dels nostres pobles i ciutats siguin autèntics aparcaments.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.