Setmanari d'informació local - 138 anys

Comença l'excavació per a localitzar una possible fossa al Coll d'Artà

26/09/2020 El secretario autonómico Jesús Jurado y el alcalde de Artà , Manolo Galán, en un encuentro con familiares de Bartomeu Ginard, víctima asesinada el 10 de septiembre de 1936. POLITICA ESPAÃ'A EUROPA ISLAS BALEARES AUTONOMÍAS CAIB | CAIB

El Govern inicia aquest dilluns l'excavació a la finca de Salma, al Coll d'Artà, on testimonis orals indiquen que podrien haver estat abandonades tres víctimes de la repressió franquista, per a localitzar una possible fossa.

Segons ha informat la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització, l'equip d'arqueòlegs d'ATICS començarà aquest 28 de setembre les tasques d'excavació a la finca de Salma, al Coll d'Artà, on testimonis orals indiquen que podrien haver estat abandonades tres víctimes de la repressió franquista, assassinades el 1936, en un dels revolts de l'antiga carretera. La intervenció s'allargarà fins el 2 d'octubre.

L'actuació s'iniciarà després dels treballs previs que ha dut a terme la brigada municipal de l'Ajuntament d'Artà, les quals han consistit en tasques de desbrossament i preparació de el terreny.

Llavors, els tècnics de Àtics s'excavaran una cavitat on se sospita que podrien estar les restes de Bartomeu Ginard Genovard, víctima assassinada el 10 de setembre de 1936. Després, la intervenció s'estendrà al voltant d'aquest lloc per aestudiar els forns de calç i la possible localització de restes d'altres dues víctimes, que haurien pogut quedar disperses per la zona a causa dels moviments de terres.

La fossa
Pel que fa a la fossa, des de la Conselleria han assenyalat que està ubicada dins dels terrenys de la finca de Salma, de titularitat privada, al terme municipal d'Artà.

La fossa de Salma ja va ser referenciada per l'investigador Jaume Morey en l'any 2011 en el document 'Les fosses de la repressió a Mallorca', gràcies a informacions orals que parlen de la presència de restes humanes a peu de carretera. Un lloc que ha patit diverses modificacions arran de les reformes i ampliacions de la carretera Ma-15.

La incògnita de Bartomeu Ginard
A aquestes investigacions, han afegit des de la Conselleria, s'han sumat les de l'historiador Jaume Alzina que, en un informe de 2018, estableix la possibilitat que un individu assassinat durant la repressió franquista de 1936 estigui en una cavitat de Coll d'Artà.

Alzina estableix la possibilitat que la persona que hi ha dins de la cavitat sigui Bartomeu Ginard Genovard, socialista nascut a Artà l'11 de maig de 1914 i assassinat el 10 de setembre de a 1936.

Segons la causa judicial 458/36, Bartolomé Ginard hauria estat enterrat a Manacor, però la família no dóna crèdit al certificat mèdic existent, mentre que altres informacions asseguren que el varen matar al Coll d'Artà.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.