Setmanari d'informació local - 138 anys

La UIB inicia el curs amb 11.359 alumnes matriculats i més de 3.000 de nou ingrés, un 6,4% més

La Universitat de les Illes Balears (UIB) ha començat aquest dilluns les classes del curs 2020-2021 en règim de presencialitat adaptada, amb un total d'11.359 alumnes matriculats (3.168 de nou ingrés i 8.191 de continuació, segons les dades provisionals a 26 de setembre).

Segons ha explicat la institució universitària, d'acord amb el Pla d'actuació per a la docència presencial adaptada per a l'any acadèmic 2020-2021, la voluntat de la UIB és «mantenir el caràcter presencial de la docència sempre que sigui possible, adaptant-la a les mesures de distància física, de capacitat limitada i a l'adopció de les mesures higièniques adequades».

Així, de manera general, dur la màscara posada serà obligatori en tots els espais exteriors i interiors, hi haurà gel hidroalcohòlic, es mantendrà la distància física de seguretat a les aules, i s'aplicaran protocols de neteja, desinfecció i ventilació de les instal·lacions. A més, cada edifici tendrà una sala d'aïllament convenientment equipada.

Una de les novetats, han apuntat, és la instal·lació a partir d'aquest dilluns de codis QR a les aules, perquè els alumnes els escanegin en el lloc on estiguin asseguts a l'inici de cada sessió.

La Universitat disposa d'un coordinador COVID UIB i un coordinador COVID per a cada edifici, i seran les persones encarregades de gestionar, d'acord amb els protocols, els casos amb símptomes sobtats.

Avui dia, tres professors han comunicat que han donat positiu en les proves COVID i una vintena d'alumnes han enviat algun tipus d'incidència COVID a través de UIBdigital.

Docència adaptada

Pel que fa a la docència, es preveuen classes presencials amb distància física de seguretat per a grups mitjans i petits.

Aquesta serà també la primera opció per als grups grans de primer curs, però, si el nombre de membres no permet mantenir la distància de seguretat a l'aula, les classes s'impartiran preferentment en línia i amb la presència física d'una part dels estudiants a l'aula.

En aquest cas, hauran de fer torns per a ser a l'aula i per a seguir la classe en línia. Les classes per als grups grans d'assignatures de segon curs i següents, així com les d'assignatures de màster, combinaran la presencialitat, la presencialitat reduïda i la modalitat en línia.

Les assignatures amb pràctiques de laboratori i clíniques i les que es desenvolupin en aules d'informàtica, aules de música, aules de plàstica o espais per a educació física es programaran de manera presencial.

En aquest inici de curs, la Facultat d'Economia i Empresa començarà les classes telemàticament fins que pugui organitzar els grups amb garanties la qualitat òptima de la docència. Segons han explicat sí que es va decidir la setmana passada, davant les dades de matrícula i tenint en compte, entre altres, un augment al voltant d'un 25 per cent dels alumnes de primer.

Amb les dades provisionals de matrícula, la UIB ha experimentat un increment d'un tres per cent del nombre d'alumnes, que respon majoritàriament a un augment dels alumnes de nou ingrés, que augmenta un 6,4 per cent.

Per illes, Menorca és la que experimenta un increment més fort. Les dades són provisionals i estan comparades amb les mateixes dades provisionals del començament del curs passat.

Comissió de seguiment COVID

D'altra banda, segons han informat, amb l'objectiu d'adaptar el funcionament de la UIB a la situació canviant de la manera més satisfactòria possible, s'ha creat una comissió de seguiment que coordinarà i planificarà les mesures que calgui adoptar eventualment en funció de l'evolució de la pandèmia.

Aquesta comissió està presidida pel vicerector de Campus, Cooperació i Universitat Saludable, Antoni Aguiló, i també formen part el vicerector de Docència, la vicerectora d'Estudiants, el vicerector de Recerca i Internacionalització, el vicerector de Campus Digital i Transmèdia, i la Gerent.

A més, s'ha nomenat un coordinador en cada edifici, que estarà en contacte permanent amb el coordinador per a la COVID de la UIB i gestionarà els casos amb símptomes sobtats aplicant els protocols descrits a continuació.

Totes les novetats que es produeixin durant l'any acadèmic 2020-2021 i les decisions que adopti la Universitat en funció de l'evolució de la pandèmia seran comunicades en la web.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.