Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern celebra «l'acord històric» que protegirà 85.000 fixos discontinus de les Balears i prorroga els ERTO fins al 31 de gener

La Mesa de Diàleg Social dels Illes Balears celebra «l'acord històric» que prorroga els ERTO fins al 31 de gener de 2021 i que també permetrà protegir els més de 85.000 treballadors fixos discontinus que exerceixen actualment el seu treball a l'arxipèlag. La Mesa s'ha reunit aquest dimarts, presidida per la presidenta del Govern, Francina Armengol, després que la Mesa Tripartida estatal hagi arribat a un acord per a ampliar les ajudes als fixos discontinus, un dels sectors més afectats per la pandèmia de la Covid-19 a les Balears, com també per allargar els beneficis dels ERTO quatre mesos més.

Armengol ha destacat que «per primera vegada a la història» hi haurà una prestació per a fixes discontinus, una mesura «molt específica de la nostra comunitat autònoma i una aposta clara del Govern d’Espanya amb el sector turístic i la nostra terra». La presidenta ha agraït als agents econòmics i socials la seva implicació per dialogar «en moments difícils i complexes» i ha destacat que s’ha mantengut el seu «compromís» per elaborar «una estratègia a nivell balear i estatal» per a defensar els treballadors de les Illes Balears, així com per a posar solució a la complicada situació que viuen per l’abast de la crisi econòmica.

Fruit de l'acord aconseguit i fet públic aquest dimarts entre el Govern espanyol i els agents econòmics i socials, la Mesa de Diàleg Social ha acordat que tots els fixos discontinus podran cessar la seva activitat a partir del 30 de setembre sense quedar desprotegits. Tots ells podran cobrar des del primer d'octubre i fins al 31 de gener de 2021 una prestació per desocupació nova i extraordinària que permetrà que puguin afrontar en millors condicions la situació actual provocada per la pandèmia de la Covid-19. A més, aquesta nova prestació no consumirà prestació per desocupació i serà del 70 % de la base reguladora.

Al mateix temps, la Mesa Tripartida estatal ha acordat també estendre els ERTO fins al pròxim 31 de gener de 2021, i atorgar major protecció a sectors especialment afectats, entre els quals el comerç i l’hostaleria, dues de les activitats que havien demanat un tracte especial per la seva exposició a la pandèmia. Així mateix, tota l'activitat directament o indirectament relacionada amb el sector turístic queda protegida per una figura que està resultant clau durant la crisi provocada per la Covid-19. En el cas de les Illes Balears, aquesta nova pròrroga beneficiarà la pràctica totalitat de treballadors i treballadores vinculats directament o indirectament al sector turístic.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, també ha mostrat la seva satisfacció després de l'acord, que ha definit com a «històric» i que permetrà «protegir més de 85.000 fixos discontinus d'aquesta terra».

La Mesa de Diàleg Social d'aquest matí, a més de comptar amb la presència de la presidenta Armengol i del conseller Negueruela, ha comptat amb la dels màxims responsables dels sindicats UGT i CCOO, Alejandro Texías i José Luis García, respectivament; la del vicepresident de la CAEB, Gabriel Llobera, i la del president de PIMEM, Jordi Mora.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.