Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

El servei de vigilància de la posidònia acaba la temporada amb més de 90.000 actuacions

El servei de vigilància de la posidònia ha dut a terme, durant aquesta temporada, un total de 93.207 actuacions i del conjunt d'aquestes actuacions, 7.745 corresponen a aquelles embarcacions que han estat informades pel servei; 6.467 a les assessorades, és a dir, a les quals han contactat directament per a saber si anaven a fondejar correctament o no; i 73.301 a comprovació del fondejo, de les quals s'han hagut de moure 5.694, és a dir, un 7,8 per cent de les quals s'han comprovat, segons ha informat aquest dijous la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

El conseller de l'àrea, Miquel Mir, ha agraït la tasca del personal del Servei durant aquesta temporada, marcada per la seva adaptació a noves mesures derivades de la situació sanitària. Mir ha destacat el fet que enguany les barques que s'han hagut de moure han estat menys de 8 per cent de les comprovades, dos punts per sota de l'any passat.

Per al conseller, aquesta dada ratifica que la consciència ciutadana cap a la conservació de la posidònia és cada vegada major, un fet molt positiu i que demostra que la tasca que fa quatre anys que realitza aquest servei funciona i cada any és més eficient.

Mir ha incidit també en què, durant aquesta campanya, el nombre d'embarcacions s'ha concentrat sobretot a la fi de juliol i el mes d'agost, el que ha fet que les actuacions, en termes absoluts, hagin estat lleugerament inferiors a les realitzades l'any passat.

Segons han apuntat, cal tenir en compte que, fins al 21 de juny, l'estat d'alarma va estar vigent, fet que ha provocat també que no hi hagués tantes embarcacions de gran eslora i internacionals.

Dades per Illes

Per illes, Mallorca ha estat on més actuacions s'han fet. Les cinc embarcacions que treballen han realitzat un total de 40.924 actuacions, de les quals 3.474 corresponen a informar les embarcacions; 4.350 a assessorar-les; 29.226 s'han comprovat, de les quals s'han hagut de moure 3.874.

A Formentera, les cinc embarcacions del Servei han dut a terme 36.473 actuacions, 766 de les quals correspondrien a informacions i 154 a assessorament. Un total de 35.332 embarcacions han estat comprovades, de les quals s'han mogut 221.

Quant a Menorca, s'han realitzat 8.383 actuacions. Les tres embarcacions que donen servei a l'illa, han informat 2.542, assessorat 1.558 i comprovat 3.422, de les quals s'han hagut de moure 841.

Les tres embarcacions d'Eivissa han dut a terme 7.447 actuacions, de les quals 963 corresponen a informar les embarcacions; 405 a assessorar-les i 5.321 a comprovar si estaven molt fondejades o no. D'aquestes, s'han hagut de moure 758.

Enguany, el servei de vigilància de posidònia va començar en totes les illes l'1 de juny i ha finalitzat el 30 de setembre. És la quarta temporada en què aquest servei es posa en marxa amb 15 embarcacions dedicades únicament a la vigilància de la posidònia.

A aquestes, han afegit, cal sumar les embarcacions de suport de les reserves marines, dels espais naturals protegits, de la Guàrdia Civil i els agents de medi ambient.

Enguany, el Servei ha comptat amb el suport de 14 unitats ROV submergibles adquirits per Xarxa Elèctrica Espanyola (REE) i cedits a la Conselleria de Medi Ambient i Territori, la qual cosa ha permès controlar amb més precisió els fondejos.

Per a adaptar-se a les mesures de seguretat sanitària per la COVID-19, en comptes de repartir fullets, el personal del Servei ha informat a partir de codis QR.

D'altra banda, els agents de medi ambient han realitzat aquest any 99 sortides i han aixecat 71 actes. Cal recordar que els agents de medi ambient i la Guàrdia Civil són els cossos competents en matèria sancionadora.

El conseller ha mostrat la seva satisfacció per la consolidació del Servei de vigilància de posidònia, així com l'augment progressiu de la consciència ciutadana cap a la protecció i conservació d'aquesta fanerògama marina.

Segons ha apuntat, és un operatiu únic al Mediterrani, que any rere any ha demostrat que funciona i que, ara, és exemple a Europa per a altres regions que volen posar en marxa polítiques per a poder preservar aquest bosc marí.

Mir ha insistit en la necessitat que l'Estat inverteixi, a través del Fons per al Patrimoni Natural i la Biodiversitat, en la conservació dels ecosistemes marins i, especialment, de la posidònia, una demanda que ja va traslladar en l'última sectorial de Medi Ambient amb el Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.