Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 137 anys

L’STEI critica que els PGE tornin a condemnar les Balears a les darreres posicions

44361

L'STEI Intersindical s'ha pronunciat aquest dijous al respecte dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE): «Com cada any, les inversions anuals discriminen les Illes Balears, i les situen just per davant de territoris que tenen tractaments fiscals preferents».

El sindicat apunta que aquest dèficit crònic d’inversions es deu més al model d’estat que a la composició dels governs, i alarma que el Règim Especial «no pot servir per compensar això».

El Govern espanyol ha anunciat que, als PGE per al 2021, les Balears figuraran al furgó de coa de les inversions. Per darrere només hi haurà les Canàries (amb un règim especial i un tractament fiscal incomparable amb el nostre) i Navarra (amb règim foral).

És per això que l’STEI Intersindical assenyala directament l’arrel del problema: «L’Estat espanyol és un projecte de vertebració territorial al servei de les elits extractives que viuen dels contractes públics. I és aquest model d’estat (i no la composició dels governs) el que explica el pressupost de cada any».

«Cal denunciar el discurs que fa el Govern espanyol, en el sentit de fer servir el Règim Especial com un sistema compensatori d’aquesta manca d’inversions. No està pensat per a això! Dins el Règim Especial s’hi han d’incloure les actuacions necessàries per compensar els desavantatges competitius generats pel fet geogràfic de la insularitat; no per les decisions polítiques dels diferents governs espanyols que perpetuen l’espoli fiscal de les Illes Balears», ha remarcat l'STEI.

Per últim, el sindicat explica que les Illes Balears «necessiten un finançament just i unes inversions que respectin el principi d’ordinalitat pel que fa a l’aportació fiscal de cada territori. En aquest sentit, l’STEI Intersindical es manté dempeus lluitant per un finançament just per a les Illes Balears i continuarà participant en les plataformes reivindicatives per revertir aquesta situació».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.