Setmanari d'informació local - 138 anys

Presenten un estudi sobre la realitat de la prostitució amb entrevistes a 239 dones

L'Arxiu del Regne de Mallorca ha acollit aquest dijous la presentació del treball 'Estudi sobre la prostitució, la tracta i l'explotació sexual als Illes Balears', una tasca d'investigació i anàlisi encarregada per l'Institut Balear de la Dona i elaborada per un equip dirigit per la Universitat dels Illes Balears (UIB), que mostra la realitat del sistema de la prostitució.

Segons ha informat la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, l'elaboració d'aquest estudi respon a un dels eixos del Pla Autonòmic contra el Tràfic de Dones i Nines amb finalitats d'Explotació Sexual i d'Abordatge de la Prostitució, aprovat en 2019.

L'informe s'ha elaborat partint de la idea que la prostitució és el resultat de la desigualtat estructural entre homes i dones, i una forma de violència de gènere, i, per tant, a partir de la perspectiva abolicionista. D'altra banda, l'estudi també revela que la irrupció de la pandèmia de la COVID-19 ha posat en evidència la vulnerabilitat de les dones que estan en situació de prostitució.

En l'elaboració d'aquesta diagnosi han participat unes 50 persones i entitats relacionades amb aquest àmbit a Balears com a Casal Petit o la Creu Roja, i el Grup d'Estudi de la Prostitució a les Balears (GEPIB), així com professionals i personal tècnic dels àmbits jurídic, de la sociologia, de l'antropologia, de la psicologia, del treball social, de l'àmbit sanitari i d'altres disciplines.

La consellera de Presidència Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha ressaltat que aquest estudi «dóna veu a les dones que exerceixen la prostitució i ens posa davant els ulls una realitat que no pot continuar amagada».

Per part seva, la directora de l'IbDona, Maria Duran, ha assenyalat que aquest estudi «dóna a conèixer el perfil de les dones en situació de prostitució i, al mateix temps, aporta eines per a convèncer els homes que no acudeixin a la prostitució».

El document està dividit en sis capítols complementaris, que combinen l'anàlisi teòrica amb un extens treball de camp en el qual destaquen les entrevistes a 239 dones que es troben en situació de prostitució a les Illes, l'anàlisi de 515 anuncis de prostitució i una enquesta a 105 homes prostituidors.

El sis capítols giren entorn del marc jurídic, conceptual i operatiu del tràfic de persones i la prostitució; els serveis de l'Administració i del tercer sector implicats; les situacions de necessitat social de les persones en situació de prostitució; les condicions de salut d'aquestes dones; l'explotació sexual en la infància i l'adolescència i l'anàlisi dels prostituidors.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.