Setmanari d'informació local - 138 anys

Tolo Güell, Pere Comas, Aires Mallorquins i l’Espanya Hoquei Club, Medalles d’Or de la Ciutat

L'equip de govern municipal proposarà al Ple ordinari de novembre, previst per al dia 26, la convocatòria del Jurat d'Honors i Distincions de l'Ajuntament de Palma per tal d'aprovar la concessió de les Medalles d'Or de la Ciutat. L'equip de Govern municipal ha destacat que la proposta per a les quatre medalles, que seran lliurades el proper 31 de desembre durant els actes de la Festa de l'Estendard amb les mesures sanitàries vigents, «són fruit del consens obtingut entre totes les forces polítiques representades al Ple de l'Ajuntament».

Així, els guardonats són Tolo Güell (a títol pòstum), Pere Comas (a títol pòstum), Aires Mallorquins i l’Espanya Hoquei Club.

Tolo Güell. Bartomeu Barceló Quetgles, més conegut com a Tolo Güell (Palma, 1941 - Palma, 20 de març de 2020), fou un promotor cultural mallorquí. De formació autodidacta, destacà per la seva dedicació incansable i el seu compromís cívic cap a qualsevol activitat o iniciativa de caràcter social i cultural, arrelat a les tradicions i als costums populars mallorquins. Va ser l’impulsor de Des Güell a Lluc a peu, una marxa popular que, des de 1974, es du a terme el primer dissabte d'agost. També va col·laborar en la recuperació del Carnaval, com ara en la celebració de la Rua de Palma; i també de la Diada Ciclista de Sant Sebastià, durant les festes del patró de Palma, i de la Festa Agrícola de Son Ferriol, que se celebra el darrer diumenge del mes de març.

Pere Comas. Pere Comas (Palma, 1952 – Palma, 2020) va ser director del diari “Última Hora” des de l’any 1984 i fins el 2014. Fou reporter, redactor, redactor en cap, director i membre de Consell d'Administració de l'empresa i conseller editorial. Va ser la mà dreta de Pere A. Serra. La seva entrada a la direcció del rotatiu va suposar un canvi profund que es va mantenir fins que va deixar el càrrec.

Aires Mallorquins. Fou fundat l'any 1940 al Pont d'Inca pel Mestre Jaume Company i Salom. A partir de l'any 1955 passà a nomenar-se de Palma. Des de la seva fundació, el grup s'ha preocupat per la formació dels balladors, i ha impartit lliçons de dansa i música, tant per als mestres del mateix grup, com per altres grups gent interessada, col·legis i escoles universitàries durant totes les dècades de la seva existència; cosa que dona una idea de la tasca educativa i cultural desenvolupada per aquest col·lectiu folklòric. La formació celebra enguany els seus 80 anys de vida.

Espanya Hoquei Club. És un club esportiu d'hoquei de Palma, fundat el 1971, i tot un referent de l'esport sobre patins a l'illa i un dels més guardonats. L'entitat va ser fundada el 1971 per Mateu Martorell, Joan Riudala i Miquel Esteva, formant part de la directiva i tenint com a seu bar Espanya (nom oficial del bar Can Vinagre) del carrer dels Oms, propietat de Mateu Martorell. Durant molts anys, el club va tenir com a pista la de la plaça Bisbe Berenguer de Palou, construïda en 1954 i que batia la plaça amb el nom popular de plaça dels Patins.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.