Setmanari d'informació local - 138 anys

L'escriptor Rafel Socias publica el llibre 'La Nina de Miramar', una narració de la societat classista del segle XIX

L'escriptor Rafel Socias publica el llibre 'La Nina de Miramar'. | dBalears

L'escriptor pobler Rafel Socias i Company acaba de publicar el llibre 'La Nina de Miramar'. La presentació de l'obra serà el proper divendres 13 de novembre a les 19.30 hores a l'espai de can Verdal. L'edició del llibre s'emmarca dins la col·lecció Espipellades literàries que edita Inforaiguer Soc.Coop.

Amb 'La Nina de Miramar' Rafel Socias se centra en la família de Can Verdal de sa Pobla, que fou la que va vendre a l'Arxiduc Lluís Salvador, les terres de Miramar. Aquesta és l'excusa per encetar una narració detalladíssima de la societat classista que imperava a sa Pobla a principis del segle XIX. Ho fa amb la descripció minuciosa i plena de detalls de dues famílies benestants i amb fortes influències, pel seu poder econòmic i alhora polític al poble.

Entre la poesia i els ametllers

Rafel Socias i Company (Sa Pobla, 1946) és enginyer i poeta. El 1968 la seva obra 'Camina caminaràs' va ser guardonada amb el premi Ciutat de Palma de poesia. I el 1972 va ser el guanyador del premi Ciutat de Manacor, amb l'obra 'Parla Narcís'. La seva trajectòria dins el món de la literatura i l'escriptura l'ha mantinguda de forma constant des que s'inicià la publicació de la revista sa Plaça a sa Pobla, sent un dels col·laboradors i articulistes habituals, fins el dia d'avui. Els seus escrits, acurats i amb un llenguatge molt pulcre i alhora entenedor, narrant fets i històries, de sa Pobla, però també d'arreu del món, de les quals en moltes ocasions ell n'ha estat partícep, despullen la seva vasta formació. Socias també va participar el 2016 en la publicació 'Cinc homes de poble', una publicació conjunta amb altres autors poblers com Joan Pizà, Andreu Aguiló, Nofre Pons i Pere Perelló.

Dins l'aspecte formatiu on ha desenvolupat la seva tasca professional i investigadora ha estat com enginyer agrònom des de Saragossa, on ha passat la seva major part de vida. Socias és un dels investigadors més prestigiosos a escala internacional entorn del cultiu de l'ametller i la seva millora genètica. Té centenars de publicacions fetes a revistes especialitzades que han culminat amb l'edició conjunta amb Thomas M.Gradziel, ambdós especialistes en ametllers de la Universitat de Califòrnia, del llibre 'Almonds. Botany, production and uses', que va comptar amb la participació de diferents països com França, Austràlia, Xile, Argentina o el Marroc.

Socias ha defensat en els seus estudis la millora genètica dels ametllers per tal de millorar les plantacions d'ametllers autòctons de les Illes. De fet, ha estat qui ha donat nom a tres noves varietats d'ametllers, sempre apropant a la seva nomenclatura les seves arrels mallorquines i pobleres. Així dels seus estudis i investigacions i plantacions han sorgit les varietats Belona i Soleta i la darrera, 'Vialfàs'; una varietat obtinguda dins el programa de millora genètica del CITA d'Aragó on ha treballat i col·laborat durant la seva vida professional, fins i tot, després de la seva jubilació com a professor i investigador.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.