Setmanari d'informació local - 138 anys

Imatges fetes amb dron permetran analitzar les dinàmiques costaneres d'Es Trenc

La Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa-Centre de Cooperació del Mediterrani (UICN-Med) i la Conselleria de Medi Ambient i Territori han començat a prendre imatges en alta resolució amb drons per a estudiar les dinàmiques dels ecosistemes platja-duna amb posidònia al Parc Natural de Es Trenc-Salobrar de Campos.

Segons ha informat la Conselleria aquest dilluns, es tracta d'una prova pilot en el marc del projecte Posbemed dos, el qual forma part d'un projecte europeu (EU Interreg MED) amb el qual es provaran eines per a identificar mètodes més adequats per a gestió de sistemes platja-duna de posidònia al Mediterrani, amb l'objectiu de definir un conjunt de recomanacions de gestió.

Sobre aquest tema, s'espera que l'anàlisi de sediments, els perfils batimètrics de la platja i el modelatge en 3D de les imatges preses al Parc Natural Es Trenc ajudin a comprendre quins factors estan influint en les prades de posidònia, en les lamines d'aigua i com es formen els bancals a la platja.

Una vegada s'obtinguin els resultats, aquests establiran les bases de les recomanacions i futures activitats de restauració en aquests espais. A més, aquests coneixements seran d'utilitat, a altres zones costaneres mediterrànies amb presència de posidònia a les seves platges donant suport als esforços per desenvolupar mètodes de gestió més sostenibles.

Així mateix, finançat pel projecte Interreg-Med, Posbemed dos desenvoluparà estratègies de planificació que millorin el valor de l'entorn de dunes i platges de posidònia i les integrarà dins de l'estratègia costanera general, alhora que abordarà les preocupacions i educarà a les parts interessades, basant-se en les troballes del projecte anterior (Posbemed).

A més, abordarà bretxes clau de coneixement, donant informació que millorarà les decisions de gestió sobre adaptació, polítiques, planificació i promoció en les àrees protegides. En el marc d'aquest projecte, s'ha organitzat el taller virtual 'Mètodes de seguiment i estudi per a la gestió sostenible de platges mediterrànies amb posidònia oceànica' que tindrà lloc aquests pròxims dimarts i dimecres.

Aquest taller online de capacitació, de dos dies de durada, se centrarà en la gestió de dunes costaneres i platges, introduint les pràctiques de monitoratge i destacant exemples reeixits de recuperació costanera en platges mediterrànies amb praderes de Posidònia. Els participants adquiriran coneixements i el saber fer d'experts regionals sobre els mètodes de monitoratge i gestió.

Concretament, els temes mes específics que es debatran en el taller inclouran el valor de les platges mediterrànies amb posidònia; mètodes detallats, senzills i rendibles per al monitoratge del mitjà en platges amb prades marines de Posidònia oceànica i estudis de cas de monitoratge reeixit al Mediterrani.

Els participants, a més, participaran en uns grups de treball interactius moderats per experts regionals en els quals debatran els desafiaments tècnics, sectorials i legislatius relacionats amb el monitoratge a escala local, nacional i regional.

El taller ha estat organitzat pel Centre de Cooperació del Mediterrani de la UICN, el Centre de Recerca Mediambiental Enalia Physis i l'Institut d'Impacte Antròpic i Sostenibilitat en el Medi Ambient Marí - Consell Nacional de Recerca (IAS-CNR).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.