Setmanari d'informació local - 138 anys

La UIB publica la informació sobre 497 elements arquitectònics d'immobles d'època medieval

Un equip d'investigadors del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han publicat recentment la base de dades 'La casa medieval. Materials per al seu estudi a Mallorca', amb la qual donen accés obert a la informació digitalitzada de 497 elements arquitectònics i decoratius per a estudiar els habitatges de l'època medieval.

La base de dades s'emmarca en un projecte de recerca que ha obtingut finançament del Programa Estatal de Foment de la Recerca Científica i Tècnica d'Excel·lència. Gran part dels materials provenen de la digitalització d'una part de l'arxiu de fotografies en paper i digitals del doctor José Morata Socías, que va donar a la UIB per a l'accés públic, moltes de les quals són de béns patrimonials desapareguts.

Durant l'execució del projecte, els investigadors han incorporat vestigis que han estat trobats en reformes i rehabilitacions en curs. El propòsit de Morata, que va ser assumit pels set membres restants del projecte, va anar que els investigadors poguessin conèixer el material i realitzar cerques transversals a partir de les dades que s'han incorporat.

Bases, bigues, capitells, columnes, escales, exemples de façanes, pintura mural o pilars de porxo, són alguns dels elements que constitueixen el fons que d'aquesta base de dades, que es pretén actualitzar periòdicament amb les noves troballes que puguin sorgir.

Segons la UIB, és l'única font de la qual es disposa actualment per a conèixer «un patrimoni en risc constant de desaparició». Els materials pertanyen a 142 immobles, la majoria dels quals estaven situats en l'antiga ciutat de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.