Setmanari d'informació local - 138 anys

La Plataforma per la Llengua insta els partits catalanistes a exigir la dimissió immediata del ministre espanyol de Cultura per fragmentar el català

44745

La Plataforma per la Llengua reclama la dimissió del ministre espanyol de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, per unes publicacions a les xarxes socials en què defensa obertament que el català i el valencià són llengües diferents. L'ONG del català considera que la provocació gratuïta del ministre «ha traspassat tots els límits del que es pot considerar tolerable, especialment tenint en compte que es tracta del titular del ministeri que hauria de vetllar per la protecció, promoció i difusió de la llengua catalana a tot l'Estat espanyol».

La setmana passada, el ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, manifestava a Twitter: «Europa parla alemany, francès, italià, espanyol, portuguès... Espanya, nació sobirana, parla castellà, la nostra bella llengua comuna, i parla català, basc, gallec, valencià... Europa és forta amb el reconeixement de la seva diversitat cultural i lingüística. Espanya, també».

De seguida, varen ser moltes les persones i organitzacions com la Plataforma per la Llengua que varen criticar que el Govern espanyol promogui la fragmentació de la llengua catalana tractant el català i el valencià com a dos llengües diferents.

Però l'endemà el ministre va insistir en la fragmentació. Escrivia a Twitter: «Cada dia estic més convençut de la importància del Dret (democràtic, és clar) no només per organitzar la convivència en pau i en llibertat, sinó perquè tothom entengui la seva dimensió performativa i normativa. El Dret pot decidir que «una cosa que no ha estat, sigui». Pot decidir, per exemple, que algú que no ha nascut a Espanya sigui espanyol, que la unió de dos homes és matrimoni o que la llengua que parlen els valencians es diu valencià (art. 6 de l'Estatut). Als essencialistes això no els agrada, però així és. Afortunadament».

Atesa aquesta insistència inacceptable, la Plataforma per la Llengua ha enviat una carta als portaveus al Congrés i Senat espanyols d'ERC, Junts, PDeCat, CUP, En Comú Podem, Compromís i MÉS per Mallorca per instar-los a demanar formalment la revocació immediata del ministre Uribes. En la carta, l'ONG del català també els demana que es comprometin a no col·laborar amb cap iniciativa de l'actual executiu espanyol fins a obtenir la rectificació i el compromís públics d'aturar a tots els ministeris l'actual política acientífica de fragmentació de la nostra llengua. Per exemple, en els webs o aplicacions electròniques dels serveis públics de l'Estat espanyol, gairebé la meitat (el 44,33%) que tenen algun contingut en la nostra llengua separen entre català i valencià.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.